BEOGRAD ČUVA SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Vesić - "Nove generacije treba da uče šta je bila prava istorija" (FOTO)

Novosti online

10. 05. 2022. u 13:05

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić je povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

БЕОГРАД ЧУВА СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: Весић - Нове генерације треба да уче шта је била права историја (ФОТО)

FOTO: Novosti

 Vence su položili Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji, i Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd.

FOTO: Novosti

Vesić je tom prilikom istakao da je danas tačno 80 godina otkako su nacistički okupatori proglasili Beograd gradom bez Jevreja.

– Na ovom mestu stradao je najveći deo naše jevrejske zajednice, žene i deca, koji su bili ovde zatvoreni od decembra 1941. godine, pa do 10. maja 1942. godine. Ubijani su na posebno surov način, u kamionu dušegubka, i to je posebno svedočanstvo užasa koji se u to vreme dešavao u našem gradu. Pre osam godina Grad Beograd je utvrdio ovaj dan kao dan sećanja na naše komšije i prijatelje Jevreje koji su stradali u užasima Drugog svetskog rata u našem gradu samo zato što su bili pripadnici druge vere i nacije – rekao je Vesić.

FOTO: Novosti

Vesić je podsetio da je veoma važno da se ovaj dan obeležava jer se na ovaj način buduće generacije podsećaju šta se sve dešavalo u prošlosti.

– Ne smemo da zaboravimo užase Holokausta. Nove generacije treba da uče šta je bila prava istorija jer smo, nažalost, poslednjih decenija svedoci pokušaja revizije istorije, gde pokušavaju da nam dokažu da su oni koji su bili žrtve zapravo dželati, a da su dželati žrtve. Današnji dan obeležavamo sa velikom tugom, ali srećni što je sa nama jevrejska zajednica i ambasador Izraela, jer ovo je dokaz da taj zločinački plan nije uspeo, da je pobedila pravda i da ćemo nastaviti da se sećamo svih žrtava – poručio je zamenik gradonačelnika.

BONUS VIDEO:

OD MILUNKE SAVIĆ, DO VANBRAČNOG SINA KNEZA MIHAILA: Vesić predstavio novu “Knjigu o Beogradu 2"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju