SRBIJA JE JEDINA ZEMLJA KOJA OTVARA VRATA SVIMA: Najavljen petnaesti filmski i muzički festival Kustendorf

Novosti onlajn

28. 04. 2022. u 16:26

PETNAESTI Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 6. do 10. maja 2022. godine u Drvengradu, u organizaciji producentske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

СРБИЈА ЈЕ ЈЕДИНА ЗЕМЉА КОЈА ОТВАРА ВРАТА СВИМА: Најављен петнаести филмски и музички фестивал Кустендорф

Foto: P.Milošević

Kao i svake godine, u fokusu festivala biće mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma. Povodom stogodišnjice rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija u okviru retrospektivnog programa biće prikazani filmovi ovog velikog autora, najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Vladi Republike Srbije.

Foto Z. Jovanović

- Ovaj festival je poseban i ne znam koliko ih još ima u svetu koji, kao on, slave autorski film. Ne treba da nas čudi, tako je i počeo. Svojevremeno je na prvom ili drugom Kustendorfu simbolično sahranjen komercijalni film emitovanjem serijala 'Umri muški' i time je označeno kakav festival Emir Kusturica stvara. Ovo je bitka da film uopšte opstane i da postane priča i potreba da se vratimo bioskopima, a ne da ih gledamo preko različitih platformi i mobilnih telefona - rekla je Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

"Ovaj festival se odvija pod specifičnim okolnostima"

Osnivač i direktor festivala, režiser Emir Kusturica najavljujući 15. Kustendorf ocenio je da se ovogodišnji festival odvija u specifičnom vremenu, pod specifičnim okolnostima:

- Ptice ne umiru pevajući kao što je napisano u jednom romanu, nego od 5G mreže. Prisustvujemo jednoj frakturi duše, lomu prepoznatljivog svetskog recepta iz prošlih vekova. Dostojevski je postao krivac za stanje stvari. Jedna ogromna kultura doživljava poništavanje. Srbija je valjda jedina zemlja koja otvara vrata svima, pa i toj kulturi. Festival se odvija u vremenu u kojem objektivno ništa više nije kao što je bilo, a postoji još ta holivudska iluzija da je film veći od života.

Foto: Printscreen Youtube/Sputnjik Srbija

Kusturica je istakao da je pojava festivala koji je pre 15 godina započet na brdu, na Mokroj gori, kao jedan umetnički azil, u stvari jedna od trasa na kojima će se u budućnosti očuvati format filma iz tog idealizovanog perioda kada je film određen kao medij veći od života.

- Film je uvek bio jedno utočište koje zaustavlja vreme i pravi taj transfer i mogućnost da čovek sebi produži život. E, to produžavanje života koje je formalne prirode, kinematografija kad je dobra ona apsorbuje na najbolji mogući način. Ako smo izloženi biološkom ratu koji traje već tri godine u čitavom svetu, kinematografija postaje takođe utočište - poručio je režiser.

U takmičarskom programu 15. Kustendorfa naći će se 13 igranih i dva dokumentarna filma, od ukupno 522 koja su pristigla na konkurs.

Ova ostvarenja, kako je rečeno, istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade.

"Drvo života" za Petra Božovića

Za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Portugala, Velike Britanije, Slovačke, Poljske. Međunarodni žiri koji će ocenjivati takmičare čine egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, međunarodni agent za publicitet filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Festival će 6. maja svečano otvoriti film „Perje“ egipatskog reditelja Omara el Zohairija, a festivalsko priznanje „Drvo života“ biće dodeljeno bardu srpskog glumišta Petru Božoviću i čuvenom italijanskom glumcu Toniju Servili.

- Božovićev glumački opus je potpuno u skladu sa njegovim životom, što je vrlo redak slučaj na Zapadu, ali kod nas vrlo čest i onda je pitanje tuče između izdržljivosti čoveka i nadahnuća glumca - rekao je Kusturica.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Konstrakta se uz pobedničku pesmu "In korpore sano" oprostila od Srbije i krenula put Torina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili