KAKO STRANCI DOBIJAJU ZELENI SERTIFIKAT U SRBIJI: Procedura laka i jednostavna - evo šta je potrebno da uradite

J. S.

27. 04. 2022. u 11:39

GRAĐANI Severne Makedonije koji su do sada dobijali potvrde o vakcinaciji u našoj zemlji mogu dobijati i elektronske takozvane zelene sertifikate. Kako za Novosti kaže PR Zdravstvenog centra Beba Kanački, procedura je vrlo jednostavna i za par minuta stiže sertifikat u elektronskoj formi.

КАКО СТРАНЦИ ДОБИЈАЈУ ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТ У СРБИЈИ: Процедура лака и једноставна - ево шта је потребно да урадите

Foto: J. S.

- S obzirom na to da su građani Republike Severne Makedonije u poslednje vreme zainteresovani da pored potvrde o vakcinaciji koju dobijaju prilikom same vakcinacije kod nas, pribave i EU Digitalni zeleni sertifikat dostupan na portalu eUprava Republike Srbije, oni to mogu da urade sami, bez naše pomoći  - kaže Beba Kanački iz Zdravstvenog centra.

EU Digitalni zeleni sertifikat dobija se vrlo jednostavno, uz laku proceduru. Najpre je potrebno da se na platformi: eID.gov.rs registruje svojim nalogom u delu za strane državljane, a potom da se uloguje tim nalogom na portal eUprava i kao eGrađanin da pokrene uslugu za izdavanje EU DZS. (Ukoliko građanin Republike Severne Makedonije poseduje važeća srpska dokumenta registraciju može da uradi kao i svi građani Republike Srbije na portalu eUprava i da potom pokrene uslugu izdavanja EU DZS.)

Na imejl adresu koju ostave kao svoje korisničko ime tokom registracije stiže im EU DZS za vakcine koje su primili u Republici Srbiji, 5 do 10 minuta nakon realizovane procedure registracije i pokretanja tražene usluge.

Od početka imunizacije, zaključno sa 24. aprilom ove godine, u Vranju je data ukupno 119.401 doza svih vakcina, od čega su prvu dozu vakcine primila 14.234 građanina  Republike Severne Makedonije, dve doze 12.361 i tri doze 398.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK