KINESKE RAKETE ČUVAĆE NEBO NAD BEOGRADOM: Novo naoružanje jedinica PVO Vojske Srbije biće u blizini velikih gradova

R. DRAGOVIĆ

16. 04. 2022. u 08:00

KINESKI raketni sistem srednjeg dometa FK-3, pošto bude u celosti isporučen i kompletiran u našoj zemlji, biće zadužen za raketno "pokrivanje" najvećih gradova Srbije. Najvažnija misija biće zaštita Beograda, a posredno će štititi i Niš, Novi Sad i Kragujevac.

КИНЕСКЕ РАКЕТЕ ЧУВАЋЕ НЕБО НАД БЕОГРАДОМ: Ново наоружање јединица ПВО Војске Србије биће у близини великих градова

Foto promo

Na raketnom dežurstvu nad prestonicom kineski FK-3 zameniće legendarne sovjetske rakete "neva", koje bdiju nad Beogradom otkako su nabavljene za potrebe JNA 1982. godine. Najmanje tri baterije (diviziona) savremenog naoružanja naći će se u okviru nove jedinice - Drugog raketnog diviziona, koja će biti u sastavu postojeće 250. raketne brigade za protvvazduhoplovna dejstva (PVD).

Upotreba ove vrste sistema zavisi od toga da li je reč o mirnodopskim ili ratnim uslovima. Postoji mogućnost da svi resursi novog naoružanja u miru budu raspoređeni u okolini Beograda, odakle bi po potrebi bili upućivani tamo gde je državno nebo najranjivije. Druga opcija jeste da budu raspoređeni na položaje u okolini velikih gradova, koji bi se tako našli pod neprekidnim raketnim kišobranom. Raspored novih raketa zavisiće od strateške procene vojnih stručnjaka, ali i rešenja brojnih pratećih logističkih pitanja - najboljih uslova za održavanje sistema, čuvanje, skladištenje, održavanje i transport raketa...

Instaliranje raketa FK-3 u svakom slučaju označiće novi tehnološki skok za srpske raketne jedinice, koje se trenutno oslanjaju na sovjetske sisteme "Neva" i "Kub". Kineske rakete imaju domet po visini 27 kilometara, odnosno 100 do 120 kilometara po daljini, što je drastično više nego što je zahvat postojećih raketa. Poređenja radi, raketa "neva" dobacuje najviše 18 kilometara po visini i 25 kilometara po daljini, dok je "kub" još inferiorniji - maksimalno 14 kilometara po visini i 24 po daljini.

Operativna upotreba kineskog sistema srednjeg dometa, koji mnogi porede sa ruskim S-300, ipak, neće značiti penziju za stare sisteme. Rakete koje su 1999. godine oborile američke letelice F-16 i "nevidljivi" F-117A, međutim, neće biti penzionisane. One će - svaka u svom opsegu dejstva - biti uvezane u sistem, koji će garantovati odbranu od napada iz vazdušnog prostora u svakom visinskom pojasu. Ovaj "kišobran" počinjaće trupnom odbranom - protivavionskim topovima i raketama na domaćim vozilima "pasars" i na francuskom "mistralu", da bi u višim slojevima integrisao "Nevu", "Kub" i ruski "Pancir S1". Borbenu "kapu" sistema činiće rakete novoisporučenog kineskog sistema FK-3.

ENIGMA KAMIONA "HANIJANG"

RAKETNI sistem FK-3 je samohodan i smešten na kineske kamione "hanijang" u konfiguraciji 8X8. Ovaj kamion prilična je nepoznanica za evropske prilike, što znači da će njegovo održavanje i eksploatacija biti veliki logistički izazov. Radar "iks 200", koji je deo sistema, može da prati do 40 ciljeva, s tim što ukupno šest može da "zaključa" u praćenju. Na toliko meta istovremeno mogu biti ispaljene rakete, s tim što se na jedan cilj navode po dva projektila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest