PAKET IZ KINE NE PRETI NIKOME: Peking potvrdio da je konvoj letelica našoj zemlji isporučio vojnu opremu, ali bez preciziranja

R. DRAGOVIĆ

12. 04. 2022. u 08:00

TRANSPORTNIM avionima prošle subote Kina je Srbiji dostavila redovnu vojnu isporuku u okviru godišnjeg plana saradnje dve zemlje - izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđen i naglasio da ovaj transport nije usmeren ni na jednu "treću stranu" i da nema nikakve veze sa aktuelnom situacijom u svetu.

ПАКЕТ ИЗ КИНЕ НЕ ПРЕТИ НИКОМЕ: Пекинг потврдио да је конвој летелица нашој земљи испоручио војну опрему, али без прецизирања

PVO sistem FK-3 / Arhiva

Ovom izjavom Kina je praktično potvrdila isporuku vojne opreme našoj zemlji, ali portparol Liđen nije naveo šta je tačno činilo tovar koji je isporučen Srbiji. Domaća javnost, međutim, danima spekuliše da je retko viđenim letećim konvojem od čak šest aviona Y-20 "kunpeng" Beogradu dostavljen raketni sistem "zemlja-vazduh" srednjeg dometa FK-3.

Da je Srbija kupila i platila naoružanje za zaštitu vazdušnog prostora, nije tajna, ali detalji isporuke zvanično još nisu saopšteni. Ipak, zapadna javnost pokazala je vidno interesovanje za isporučeni kineski "paket".

Američka novinska agencija Asošijeted pres operaciju transporta opisala je kao "prikrivenu", uz naznaku da je kineskim avionima u Srbiju prebačen PVO sistem FK-3 (zapadne oznake HQ-22). Pozivajući se na kinesku štampu, AP ukazuje i da je put za Srbiju dosad najveća inostrana operacija kineske avijacije u kojoj učestvuju njihovi transportni avioni, koji su u operativnoj upotrebi svega nekoliko godina.

Domaći vojni vrh još nije potvrdio da je FK-3 isporučen Vojsci Srbije, ali upućuju na reči predsednika Aleksandra Vučića, koji je za ovu nedelju najavio promociju naoružanja koje će "kao ponos naše vojske drastično povećati njene borbene sposobnosti". Iz ovako sročene najave domaći poznavaoci borbene tehnike pročitali su da je najmoderniji raketni sistem PVO koji je naša vojska ikada imala - već u Srbiji.

Ukoliko je to tačno, Srbija će postati prvi korisnik ovog borbenog sistema van Kine. Rakete FK-3 mnogi porede sa, za nas gotovo pa legendarnim, ruskim sistemom S-300, s tim što su kineske nešto kraće definisane putanje, pa se deklarišu u srednji domet. To znači da one efikasno uništavaju ciljeve u vazdušnom prostoru (avione, rakete, dronove) na daljini do 100 i visini do 27 kilometara.

Zalet modernizacije oružanih snaga Srbija će, sva prilika, nastaviti i otvorenom procedurom nabavke višenamenskog aviona "rafal" francuske proizvodnje. Da se pregovara da čuveni "rafal" postane deo Ratnog vazduhoplovstva potvrdio je i predsednik Vučić u intervjuu za agenciju Rojters.

- Pregovarali smo o kupovini 12 novih aviona. Takođe, planiramo da kupimo i još toliko korišćenih letelica istog tipa od druge države - rekao je Vučić za Rojters.

RAMPA ZA PRELET PREKO NATO DRŽAVA

ISPORUKA iz Kine protumačena je na Zapadu, ali i među domaćim vojnim komentatorima i kao svojevrsna kineska demonstracija vojne moći. Ne samo što su uspešno proverili upotrebu svojih transportnih aviona na velikim daljinama, Kinezi su dopremili vojni tovar preko najmanje dve NATO države - Turske i Bugarske. U isto vreme zvanični Beograd je prvi put od izbijanja ukrajinske krize otvoreno rekao da NATO države ne žele da dozvole isporuke naoružanja i opreme Srbiji, bez obzira što je ono ugovoreno, pa i isplaćeno mnogo pre izbijanja sukoba u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna