PRITUŽBE POSLALO 5.143 LJUDI: Evo kako da građani nadoknade štetu koju naprave izvršitelji

Novosti online

14. 04. 2022. u 18:09

ZA 10 godina javni izvršitelji izazvali su nezadovoljstvo kod mnogih građana. Na adresu njihove Komore stigle su 5.143 pritužbe.

ПРИТУЖБЕ ПОСЛАЛО 5.143 ЉУДИ: Ево како да грађани надокнаде штету коју направе извршитељи

Foto: Milena Anđela

To je, ocenjuju, malo ako se uzme u obzir da su u tom periodu radili na više od četiri miliona predmeta. I dok neki smatraju da bi sistem kontrole izvršitelja i zaštite dužnika trebalo da bude efikasniji, pojedine partije u kampanji zalagale su se čak i za njihovo ukidanje. Kako da građani nadoknade štetu koju im prouzrokuje javni izvršitelj, a kako oni odgovaraju za nezakonite radnje?

- Najčešće što se spominje među građanima što izvršitelji i dalje odbijaju da dostave po specifikaciji koliko je zapravo njihov dug i koliko trenutno on iznosi na dan kada to zahtevaju, a najčešće je recimo iz naše prakse bilo da, recimo, naplaćuje preko onih sredstava, odnosno predmeta i sredstava izvršenja koji su izuzeti od izvršenja, na primer ako samohranom roditelju oduzimate sa iznosa koji je na ime dečjeg dodatka, to je zabranjen iznos, vi ne možete odatle naplaćivati dug - navela je Natalija Šolić iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM.

Dešava se da namerno uvećavaju troškove postupka zbog čega oni nekada premašuju glavni dug, kažu u "Krovu nad glavom". Smatraju da izvršitelji ne plaćaju dovoljno za svoje greške u odnosu na štetu koju naprave dužniku.

- Došao je da sprovede izvršenje na jednom objektu i onda je sam odlučio da ga sprovede i na drugom objektu koji ne stoji u izvršnoj ispravi. Znači, ako ćete vi dobiti nekakvu disciplinsku opomenu zato što ste neku porodicu za račun nekog investitora izbacili na ulicu iz objekta vrednog više stotina hiljada evra, onda ćete naravno reći da, onda je bolje da prekršim zakon - rekao je Ivan Zlatić iz Združene akcije "Krov nad glavom".

Pritužbe građana uglavnom neosnovane

Za desetak godina pokrenuto je 79 disciplinskih postupaka protiv javnih izvršitelja, ali više zbog povrede pravila Komore, jer su pritužbe građana uglavnom bile neosnovane. To tvrde u Komori izvršitelja i dodaju da je većina prošla sa opomenom i novčanom kaznom. Dok je samo četvoro izvršitelja dobilo privremenu zabranu rada, a trajnu šestoro.

- Na osnovu analize 5.143 prijave koje su podnete Komori javnih izvršitelja možemo da konstatujemo, građani se najčešće žale da nemaju dovoljno sredstava da plate obaveze - napomenuo je Vujadin Masniković iz Komore javnih izvršitelja.

Foto: Milena Anđela

Kako do naknade štete 

Građani koji smatraju da ima nepravilnosti u radu izvršitelja, u toku postupka izvršenja mogu da se štite zahtevom za otklanjanje nepravilnosti, prigovorom, žalbom, objašnjavaju u Komori.

- Ukoliko sud, odlučujući po zahtevu za otklanjanje nepravilnosti, utvrdi da je učinjena nepravilnost od strane javnog izvršitelja, a javni izvršitelj nema mogućnost da otkloni tu nepravilnost, da vrati u prethodno stanje, građani imaju pravo na naknadu štete. Za štetu su solidarno odgovorni javni izvršitelj, osiguravajuća kuća i Republika Srbija - kaže Masniković.

Za naknadu štete put je, kažu pravnici, parnica.

Natalija Šolić je napomenula da oštećeno lice može da pokrene pred nadležnim sudom parnični postupak, mora da dokazuje da mu je postupanjem izvršitelja naneta šteta i da dokaže uzročnu vezu između te štetne radnje i štete koja mu je naneta.

- Dužnici su uglavnom ljudi koji nemaju sredstava ni elementarno za život, a kamoli da se parniče godinama sa nekim, da dokazuju svoje pravo, zbog toga što je sistem tako organizovan izvršitelji imaju jako veliku moć i praktično nikakvu efektivnu kontrolu - napomenula je Ivana Zlatić.

Veliki broj građana podnosi tužbu za naknadu štete, ali većina se okonča odbijajućim presudama, kažu u Komori javnih izvršitelja. Dodaju – i krivičnih prijava protiv izvršitelja veliki je broj, ali, prema njihovima podacima, tužilaštva su ih ocenila kao neosnovane, pa se do suda nije ni stiglo.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april