MATURANTI NA PROBI: Danas počinje pilot-testiranje koje treba da zameni prijemne ispite

LJ. B.

05. 04. 2022. u 07:00

TESTOM iz srpskog jezika danas u 12 sati počinje proba državne mature koju će polagati svi učenici četvrtog razreda gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola, njih oko 52.000, u 500 obrazovnih institucija u Srbiji.

МАТУРАНТИ НА ПРОБИ: Данас почиње пилот-тестирање које треба да замени пријемне испите

Foto M. Labudović

Pilotiranje male mature nastavlja se sutra testom iz matematike, u četvrtak se polaže opšteobrazovni predmet sa liste, a u petak stručni i teorijski ispit.

Tako će đaci polagati najviše tri ispita. Srpski i matematika su obavezni, gimnazijalci će polagati i treći predmet koji su izabrali sa liste opšteobrazovnih predmeta, dok će učenici stručnih škola, ukoliko se školuju za neki od 62 obrazovna profila koji su uključeni u ovo pilotiranje, kao treći ispit polagati stručno-teorijski test.

Probni testovi imaće do 40 zadataka, a vreme za izradu testa biće 180 minuta. Za potrebe pilotiranja štampano je više od 150.000 testova koji su prethodnih dana dostavljeni na 28 punktova na kojima su ih preuzimali direktori škola.

Ovo je, inače, drugo pilotiranje državne mature. Prvo je održano u oktobru 2020. godine. Oba probna ispita predstavljaju pripremu za pravu državnu maturu, koju će prva generacija maturanata polagati u junu 2024. godine i koja treba da zameni prijemne ispite na fakultetima.

U Ministarstvu prosvete navode da je cilj pilotiranja provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita.

- Organizacija i sprovođenje državne mature je ozbiljan i zahtevan poduhvat, to je ispit i za učenike i za sistem - rekao je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević. - Od pripreme zadataka i testova, preko prijava učenika i štampanja materijala, do distribucije materijala i organizacije rada u školama - u ovaj proces je uključen svaki segment sistema. Očekujemo da kroz pilotiranje uočimo određene nedostatke kako bi u narednom periodu sve mogli da ispravimo, zato i imamo ovaj pilot, a planirane su još i dve probe državne mature.

PETICA ZA DOBAR REZULTAT

IAKO ovo pilotiranje nema za cilj proveru znanja učenika, već proveru sistema, Ministarstvo prosvete uputilo je preporuku školama da nastavnici mogu učenicima koji ostvare dobre rezultate na testu da upišu ocenu u dnevnik. Loši rezultati neće se evidentirati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LJUBAV KOJA TRAJE SKORO DVE DECENIJE: Lepa supruga glumca Nenada Okanovića (FOTO)