MOŽE MATURA, ALI MORA I PRIJEMNI: Stav državnih pravnih fakulteta o upisu akademaca podržavaju i dekani drugih visokoškolskih ustanova

Lj. BEGENIŠIĆ

02. 03. 2022. u 11:00

DEKANI najpopularnijih fakulteta u Srbiji podržavaju stav kolega sa državnih pravnih fakulteta da velika matura ne može biti jedini uslov za upis na fakultet, već da je potrebno organizovati i prijemni ispit.

МОЖЕ МАТУРА, АЛИ МОРА И ПРИЈЕМНИ: Став државних правних факултета о упису академаца подржавају и декани других високошколских установа

Foto N. Skenderija

Da podsetimo, dekani pet pravnih fakulteta uputili su pismo javnosti u kojem su naveli da univerziteti imaju zakonom zagarantovanu autonomiju koja im omogućava da sami određuju pravila studiranja i uslove upisa. Oni upozoravaju i da bi državna matura, ovako kako je zamišljena, ugrozila ustavom zagarantovano pravo da svi građani pod jednakim uslovima imaju pristup visokom obrazovanju.

Istovremeno, iz Ministarstva prosvete ističu da uvođenjem državne mature na kraju školske 2023/2024, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, sve visokoškolske ustanove zadržavaju neotuđivo pravo da definišu potrebne uslove za upis na studije u okviru svojih studijskih programa.

- Konsultacije sa fakultetima o priznavanju državne mature kao jednom od mogućih uslova za upis na fakultete traju više od dve godine, proces usklađivanja svih činilaca je još u toku, a Ministarstvo pažljivo sluša glasove svih zainteresovanih strana, te su različite sugestije svakako dobrodošle - kažu, za "Novosti", u Ministarstvu prosvete. - Fakulteti će, verujemo, u narednom periodu svoje odluke o upisnim kriterijumima pažljivo razmatrati i doneti, imajući u vidu, pre svega, interese učenika i društva u celini.

Dekani državnih fakulteta, međutim, smatraju da pre potpune implementacije mature treba rešiti sva sporna pitanja. Kao jedno od rešenja predlažu da državna matura u nekom periodu bude samo proba i da se, dok se "ne uhoda", polaže uz prijemni ispit.

Tako, doskorašnji dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Milo Tomašević podseća da se ranije zalagao da državna matura prve dve godine treba da ima samo sertifikacioni karakter, a tek nakon toga da se primenjuje.

- Potrebno je najpre preležati dečje bolesti u tom procesu i steći poverenje u njega, pa tek onda ga u potpunosti primeniti - kaže prof. Tomašević za naš list.

Za medicinsku grupaciju fakulteta za upis nije dovoljna samo državna matura.

- Mi smatramo da treba da postoji matura, ali i prijemni, odnosno da se proveri znanje iz specifičnih predmeta - kaže, za naš list, dekan Stomatološkog fakulteta prof. Aleksa Marković.

Za dekana Građevinskog fakulteta prof. dr Vladana Kuzmanovića važno je obezbediti regularnost državne mature i da u svim školama u Srbiji budu obezbeđeni isti uslovi. Takođe, smatra da je potrebno rešiti pitanja upisa dece iz Republike Srpske i Crne Gore.

USLOVI

DEKANI pravnih fakulteta upozorili su na problem upisa dece iz Republike Srpske i Crne Gore, koja čine više od 20 odsto studenata državnih fakulteta u Srbiji, ali i na problem ostalih stranih državljana. Oni neće moći da se rangiraju, jer nemaju položenu državnu maturu. Ističu, takođe, da je nejasno i šta će biti sa akademcima koji se tokom studija odluče da promene fakultet. Neće imati nikakvu šansu da upišu fakultet koji nije srodan prethodnom i za koji nisu polagali dodatne predmete u okviru državne mature.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)