VAŠA RUDARSKA ZVEZDA UVEK ĆE SIJATI: Suze i jecaji na komemoraciji stadalima u rudniku „Soko“ - Smenovođo, odvedi kamarate u carstvo nebesko

D. MILjKOVIĆ

04. 04. 2022. u 17:32

NENADE, Darko, Bojane, Petre, Bratislave, Radovane, Branko, Branislave...

ВАША РУДАРСКА ЗВЕЗДА УВЕК ЋЕ СИЈАТИ: Сузе и јецаји на комеморацији стадалима у руднику „Соко“ - Сменовођо, одведи камарате у царство небеско

Foto: D. Miljković

Odzvanjala su imena nastradalih rudara u prepunoj sali aleksinačkog Centra za kulturu od kojih su se oprostile kolege i prijatelji. Rudarskom himnom započeo je tužni skup sa puno reči utehe i obećanja da porodice neće biti zaboravljene.

- Radili ste časno, radili ste za hleb sa devet kora, bili hrabri, uporni i nepokolebivi. Bili ste rudari, rudarčine. Bane, Đedo naš pričao si celoj smeni dogodovštine sa terena, konobarske trikove, o ćerkama, svojim princezama, falićeš nam. Bato, naš Bato, bio si tu da nam uneseš vedrinu, da se našališ i nasmeješ svakog od nas. Bančo, koga sresti pored ormana da nas pita onako južnjački “al gu odradeste, begajte si doma, odmarajte si”. Vranjancu naš putuj sa anđelima. Boko, brate naš, vedri i nasmejani čoveke, ljudino, ko će nam pratiti lajv skor, ko će pričati o derbiju, mora da je nebesima nedostajao jedan dobar golman, nemam drugo objašnjenje.

Pero, učitelju A smene da je sreće bilo da si radio u struci. Skoro si nam pričao kako si potpisao ugovor na neodređeno, putuj učo. Rašo druže, pre par dana delili smo lopatu i šalili se, vredna i radno duša radovao si se godišnjem odmoru, odmaraj druže. Trivune brate, ni u zadnjem trenu nisi mislio na sebe nego na druge, čuvaj nas odozgo kao što si bio pravi drug i brat pod zemljom. Kvisko brate svi smo te dirali da si nam baksuz i da nam donosiš maler, čak si se i ti šalio tako. Da nam je još jednom da nam dođeš na radilište. Smenovođo, odvedi naše kamarate u carstvo nebesko - ovako se od svojih drugova iz smene oprostio rudar Zlatan Cezner koji igrom sudbine nije te noću bio u smeni.

Direktor rudnika “Soko” Nemanja Denić istakao je da je gubitak je nemerljiv “vaš odlazak je nenadoknadiv, bol će nas doveka pratiti a vi ćete nastaviti da živite u sećanjima i uspomenama svih nas”.

- Malo ko izvan sveta rudara može da razume i shvati šta znači poziv rudara koji rade jedan od najtežih poslova koji postoje, koji se oslanjaju jedni na druge i koliko je zbog toga još veća njihova bol kada ostanu bez svojih. U kolektivu ste važili za odgovorne kolege, uvek sprmeni da odgovorite zadacima, dobri prijatelji i porodični ljudi. Jednog dana ćemo se možda sresti na nekim nebeskim padinama i u prolazu reći sa osmehom “srećno”. Neka vam je večna slava i hvala moji dobri rudari - oprostio se i v.d. direktor rudnika “Resavica” Saša Spasić.

- Kada bismo mogli da vreme vratimo unazad mi rudari siguran sam da bismo ponovo birali da budemo rudari. Koliko god bio težak krst koji nose, ovi rudari uvek ga nose bez ropca, nikada nisu hulili, a ni sada. Čast mi je što mogu da budem deo vas, ponosim se što sam rudar - oprostio se Dejan Milijanović, pomoćnik ministrarke za energetiku.

Rudarske tragedije

Predsednik opštine Dalibor Radičević podsetio je na strašne rudarske tragedije 1998. i 1989.godine od kojih se aleksičanki kraj nikada nije oporavio

- Naša je obaveza da porodicama pomognemo da prebrode ovaj veliki udarac, a posebno da pomognemo deci nastradalih rudara da izrastu u dobre, vredne i čestite ljude kao što su bili njihovi očevi -, kazao je Dalibor Radičević.

Zorana Mihajlović u knjizi žalosti

U knjigu žalosti upisala se i ministarka Zorana Mihajlović koja je napisala da Srbija neće zaboraviti stradale rudare i njihove porodice.

BONUS VIDEO - Veliki broj građana okupio se ispred Centra za kulturu da izjavi saučešće porodicama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!