ŠTA TO BRANE SRBIMA? Ković traga za rečima koje su zasmetale političkom Sarajevu

Novosti online

25. 03. 2022. u 00:26

ISTORIČAR i univerzitetski profesor iz Beograda Miloš Ković rekao je da je angažovao advokata nakon što mu je zabranjen ulazak u BiH i da je u toku proces na čijem kraju bi trebalo da bude obelodanjeno koje su njegove reči zasmetale političkom Sarajevu.

ШТА ТО БРАНЕ СРБИМА? Ковић трага за речима које су засметале политичком Сарајеву

Foto N. Skenderija

Za sada, prema informacijama do kojih je došao, na teret mu stavljaju delikt mišljenja.

- Sasvim sigurno je delikt mišljenja, odnosno sprečavanje slobode misli i govora, što je jedno od osnovnih ljudskih prava. O tome se radi i ostaje samo da se utvrdi šta sam ja to izgovorio i koja je zabranjena reč za političko Sarajevo, odnosno koje su to zabranjene misli i ideje koje su povezane sa srpskom istorijom - rekao je Ković za Glas Srpske.

Šta je to, pita, što srpski istoričari na smeju da izgovore u Republici Srpskoj, jer on, kako je napomenuo, ionako ne ide u Federaciju BiH.

Ković, koji je gostujući profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, rekao je da ne odustaje i da će nastaviti sa predavanjima, ali onlajn.

Za ponedeljak je najavio veliko, zajedničko obraćanje studentima i omladini širom Republike Srpske na daljinu.

- Govoriću studentima iz Istočnog Sarajeva, Trebinja, Banjaluke, Foče, Prijedora, Brčkog. Biće to zajedničko predavanje za sve, a slušaće ga i oni koji nisu baš moji studenti, zahvaljujući takozvanom političkom Sarajevu - istakao je Ković.

Prema njegovim rečima, zabrana ulaska u BiH je motivisala mnoge mlade ljude da se udruže. On je istakao da niko ne može da spreči da njegove knjige i ideje stignu do Srba, ocenivši da će njihov odjek samo biti jači.

- Ovo je direktna dobra posledica zabrane, a ja sam siguran da ću se veoma brzo vratiti - zaključio je Ković.

Granična policija je 12. marta zabranila ulazak u BiH profesoru Milošu Koviću uz obrazloženje da "predstavlja pretnju po bezbednost BiH". Odluka o zabrani došla je iz Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije