ŠTA ĆE BITI SA IMUNITETOM KAD SKINEMO MASKE? Dve godine živimo "zaštićeni", epidemiolog upozorava na mnogo ozbiljniju bolest

Novosti online

19. 03. 2022. u 22:33

NOŠENJE maski u Srbije je od pre nekoliko dana postalo samo preporuka, ali ne i obaveza. Lekari kažu da postoji korelacija između nošenja maski i činjenice što nismo imali grip prethodnih godina i da smo tako bili "zaštićeni".

ШТА ЋЕ БИТИ СА ИМУНИТЕТОМ КАД СКИНЕМО МАСКЕ? Две године живимо заштићени, епидемиолог упозорава на много озбиљнију болест

Foto: Nenad Živanović

Da li to znači da ćemo u narednim godinama bez maski imate problem sa imunitetom kada su u pitanje do sada uobičajene respiratorne infekcije?

Najjednostavniji odgovr je - da hoćemo, ali konačan odgovor je ipak malo kompleksniji od toga, navodi Blic.

U prethodnoj godini grip praktično nije registrovan u Srbiji, dok je u ovoj sezoni registrovan kod veoma malog broja ljudi. Registrovano je i nekoliko slučajeva flurone - kombinacije korone i virusa gripa, ali daleko od toga da smo imali epidemiju gripa kakvu pamtimo iz prethodnih godina pre pandemije korona virusa.

- Istina je da smo jednim delom zbog mera koje su bile na snezi zaustavili pojavu gripa, ali isto tako korona je bila dominantna i potinusnula je ostale viruse. Ima i do toga. Tako da bez mera, konkretno maski, respiratorne infekcije će se vratiti - rekao je dr Tomislav Radulović, epidemiolog.

Ipak, njega manje zabrinjavaju respiratorne infekcije koliko je zabrinut zbog eventualne epidemije morbila koje se takođe prenose respiratornim putem.

- Poslednjih godina smo svedoci da se sve manje dece vakciniše MMR vakcinom i da u nekim delovima Srbije ovu vakcinu je primlo možda tek oko 15 odsto dece. To nije dovoljno. Da ne bi izbila epidemija morbila ili bilo koje druge zaraze, neophodno je da bude vakcinisano bar 95 odsto stanovništva. U Beogradu je MMR vakcinu primilo tek negde oko 80 odsto dece. Dakle, o tome se treba voditi računa i samo čekamo trenutak - objašnjava dr Radulović i dodaje:

- To je veoma ozbiljna bolest i na 1.000 pacijenta umire jedan ili dva. Takođe može izazvati ozbiljne komplikacije poput upale pluća ili upale mozga koja ostavlja dugotrajne i strašne posledice.

Ipak, ovaj nagli presek mera možda bi najviše mogao da utiče na decu koja su rođena tokom pandemije. Zbog mera koja su bile na snazi, njihov organizam se nije suočio sa virusom gripa i nekim sličnim infekcijama kao što je uobičajeno. Takođe, mnoga deca nisu išla u vrtić koji je veoma važan za izgradnu imuniteta kod male dece.

Da li će ove pune dve "zaštićene" godine ostaviti trajnu posledicu na njihov imunitet?

- U kontaktu sa virusom gripa se stvara imunitet koji traje relativno dugo. Bez toga, moguće ga je steći vakcinacijom. Ipak virus gripa ima toliko varijacija da iako smo ove sezone bili u kontaktu sa gripom i otporni smo, u sledećoj sezoni će se pojaviti novi soj i naš imunitet ništa ne znači, odnosno, nismo zaštićeni - objašnjava dr Radulović.

Iz ovog se da zaključiti da dečiji imunitet nije oslabljen na duže staze jer se sa gripom praktično suočavamo svake sezone iznova i iznova, a tek nam sledi vreme kada ćemo "sve nadoknaditi".

To potvrđuje i pedijatar dr Dejan Jonev iz doma zdravlja na Čukarici.

- Naravno da kada deca nisu izložena određenim bolestima da će njihov imunitet biti oslabljen. Ipak, tek predstoje godine kada ćemo videti kako će se stvarno deca ponašati - rekao je dr Jonev.

BONUS VIDEO: POSLEDNJI NASTUP BITLSA: Svirka na krovu koju su prekinuli saobraćajci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KRENUO SAM KA TOMI, SMRT ME ZOVE: Potresna ispovest Zorana Kalezića