USVOJENA UREDBA O OGRANIČENJU CENE NAFTNIH DERIVATA Tatjana Matić: "Nove uredbe doprineće stabilizaciji domaćeg tržišta"

Novosti online

11. 03. 2022. u 10:19

MINISTARKA trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je odluku Vlade o ograničenju izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna, kao i usvajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata i istakla da nove mere doprinose stabilnosti životnog standarda građana.

УСВОЈЕНА УРЕДБА О ОГРАНИЧЕЊУ ЦЕНЕ НАФТНИХ ДЕРИВАТА Татјана Матић: Нове уредбе допринеће стабилизацији домаћег тржишта

Foto Tanjug

- Zbog kretanja cena na svetskom tržištu koja su u stalnom porastu bilo je neophodno da na određen period ograničimo izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekupe i suncokretovog ulja, kako bismo reagovali na potencijalnu opasnost koja preti našem tržištu - navela je ministarka Tatjana Matić u saopštenju.

Kaže da je snabdevenost svim ovim proizvodima dobra, ali da su zbog potresa na globalnom tržištu ove mere važne zbog obezbeđenja sigurnosti stanovništva i naše ekonomije.

Ona je dodala da će i odluka o ograničenju cena naftnih derivata, takođe, doprineti stabilizaciji i napomenula da nova uredba stupa na snagu danas i važi narednih 30 dana.

Podseća da se odnosi na naftne derivate evro dizel i benzin evro premijum BMB 95.

Novom Uredbom predviđeni su uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, a utvrđuje se maksimalna maloprodajna cena.

Pivredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje, obavezuju se da, ukoliko su do donošenja uredbe isporučivali derivate, nastave sa isporukom isključivo utakanjem u rezervoare prevoznih sredstava.

Takođe, doneta je i odluka o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte olovnog benzina, bezolovnog benzina i gasnih ulja.

BONUS VIDEO: VAŽAN DAN ZA SRBIJU: Otvaranje nove zgrade Instituta "Dedinje"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije