"BIĆE STRAŠNO!" Turska upozorava na užasan scenario zbog sankcija Rusiji

Novosti online

09. 03. 2022. u 10:37

EKONOMSKE sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog događaja u Ukrajini imaće „užasan“ uticaj na svetsko tržište nafte, rekao je zamenik ministra energetike i prirodnih resursa Turske Alparslan Bajraktar.

БИЋЕ СТРАШНО! Турска упозорава на ужасан сценарио због санкција Русији

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

- Biće strašno - rekao je Bajraktar na marginama međunarodne energetske konferencije CERAvik, ocenjujući kako će se zapadne restrikcije protiv Rusije odraziti na globalno naftno tržište.

Prema njegovom mišljenju, usled slabljenja pandemije virusa korona i oporavka globalne ekonomije, od zemalja se, naprotiv, očekuje da povećaju proizvodnju nafte.

- Biće veoma teško da se zameni ruska nafta na svetskom tržištu. Rusija je najveći proizvođač nafte u svetu - podsetio je Bajraktar.

On je istakao da će ograničenja SAD na uvoz nafte imati štetan uticaj i na druge zemlje i regione.

- Sve sankcije koje su SAD ranije uvodile, uključujući sankcije protiv Irana, zadale su težak udarac tržištima i regionu, između ostalog i Turskoj. Te sankcije će imati neki propratni efekat na druge zemlje i regione - ocenio je turski zvaničnik.

Kako je dodao, Turska očekuje da će nakon uvođenja ekonomskih sankcija protiv Rusije svetske cene nafte nastaviti da rastu.

Rusija – pouzdan snabdevač gasom

Rusija je više od 30 godina pouzdan snabdevač gasom, saopštio je Bajraktar.

- Pitanje isporuka gasa takođe je važno za nas, jer Rusija pokriva 45 odsto potreba Turske za tim resursom. Kako sam već rekao, Rusija je bila pouzdan dobavljač gasa oko tri i po decenije i nadamo se da će tako i ostati - istakao je ministar.

Kako je dodao, Ankara je zabrinuta zbog rekordnih skokova cena gasa i smatra da je takva dinamika nespojiva sa održivim rastom različitih ekonomija.

- To se isto odnosi i na naftu. Verovatno ćemo videti makroekonomske posledice svih tih procesa - rekao je Bajraktar.

Podsetimo, SAD su zabranile uvoz energenata iz Rusije zbog situacije u Ukrajini.

Američki voditelj Taker Karlson optužio je predsednika Amerike Džoa Bajdena da vodi  rat protiv američke srednje klase.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI OBJAVILI MOĆAN SNIMAK - Pogledajte noćni let helikoptera Ka-52

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)