PRVI POSAO ZA JOŠ 530 MLADIH LEKARA: Novo kadrovsko pojačanje u opštim bolnicama i zdravstvenim centrima, veće nego što je bilo najavljeno

B. RADIVOJEVIĆ

11. 03. 2022. u 10:00

KADA im predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu svečano uruči rešenja o stalnom zaposlenju, za više od 500 lekara iz cele Srbije biće to ostvarenje sna koji ima svaki mlad čovek, posebno u ovoj branši iz koje se ranije listom odlazilo u strane klinike. Već sad svi ti mladi ljudi znaju gde će posle svečanosti u Palati "Srbija", zakazanoj za 10 sati - uglavnom u opšte bolnice od Subotice i Zrenjanina do Aleksinca i Čačka.

ПРВИ ПОСАО ЗА ЈОШ 530 МЛАДИХ ЛЕКАРА: Ново кадровско појачање у општим болницама и здравственим центрима, веће него што је било најављено

Generacija koja je prethodno zaposlena / Foto Tanjug

Iako je bilo najavljeno zapošljavanje 400 lekara, dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, otkriva za "Novosti" da će posao u ovom krugu podmlađivanja kadra dobiti njih čak 530.

- Ovoga puta zapošljavaju se po dva osnova: oni sa prosekom iznad osam, koji na listama fakulteta nisu bili predloženi za posao kao najbolji diplomci, i lekari koji su se prijavili za rad u kovid-bolnicama u Batajnici i na Mišeluku u Novom Sadu, i tamo proveli neko vreme, na određeno - kaže dr Sazdanović. - Iako nemaju najbolji prosek, lekari sa ocenom iznad osam prijavljivali su se za stalni posao na osnovu specijalizacija u opštim bolnicama, bilo da su radili na određeno ili volonterski.

Doktor Sazdanović objašnjava da je ambicija ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se kadrovski pojačaju opšte bolnice, kojih je sa zdravstvenim centrima više od 60, kako bi pacijenti u tim sredinama imali što bolje lečenje i negu.

- To je prvi put u istoriji našeg zdravstva da neko brine i o opštim bolnicama i zdravstvenim centrima, kao i o mladim lekarima u kovid-zonama koji su pokazali visok stepen etičnosti i profesionalizma - kaže dr Sazdanović. - Lično sam vrlo srećan zbog toga posebno što nam je prosečna starost lekara u opštim bolnicama iznad 55 godina.

Ministarstvo zdravlja detaljno će analizirati potrebe gotovo svih opštih bolnica u odnosu na kadrovske potrebe iskazane planom Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

- Želeli smo pre svega da popunimo deficitarne specijalističke grane, kao što su anestezija i sve hirurške i internističke grane - navodi dr Sazdanović. - Pojačanje sada dobijaju Aleksinac, Pirot, Subotica, Zrenjanin, Šabac, Valjevo, Čakak, Užice... Program zapošljavanja mladih će biti nastavljen, a sledeći fokus biće na domovima zdravlja i lekarima na volonterskim specijalizacijama.

Na osnovu angažovanja u dve kovid-bolnice, stalno zaposlenje dobiće oko 250 mladih lekara.

- Nisu primljeni svi, nego samo oni koji su se pokazali najbolji u svim aspektima struke - kaže dr Sazdanović. - Oni nisu ni znali da su sve vreme bili ocenjivani od starijih kolega. Ministarstvo zdravlja nije dozvolilo da izgubimo te dragocene mlade lekare. Epidemija kovida je ozbiljno ratno stanje i svi smo se pokazali kakvi smo ulazeći u crvene zone po cenu da se razbolimo, možda i nešto gore, ili se sklanjajući, što je u ratu i prirodno. Ove prve svakako treba nagraditi trajnim zaposlenjem.

HITNOJ POMOĆI 390 VOZILA

DOMOVI zdravlja i službe hitne pomoći, otkriva dr Predrag Sazdanović, preuzeće u subotu ključeve prvih 130 od ukupno ugovorenih 390 novih sanitetskih vozila. - Mi dobijamo 27 vozila, od kojih je 15 za prevoz na dijalizu, a 12 sanitetskih - kaže za "Novosti" dr Goran Čolaković, direktor beogradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. - Time će biti stabilizovan naš vozni park za dijalizu, a ovo je najveća isporuka vozila za tu namenu dosad, jer smo ranije dobijali maksimalno po pet-šest.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja