PROSTORIJE FAKULTETA IZNAJMLJUJU POZORIŠTU: Bivša uprava FASPER-a državnu imovinu ustupila na korišćenje, sadašnja produžila ugovor

Lj. B.

09. 03. 2022. u 11:11

DEKAN Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) prof. dr Marina Radić Šestić nezakonito i mimo odluke Ministarstva prosvete izdaje Pozorištu "Slavija" prostor koji je Vlada Srbije ustupila na korišćenje Fakultetu za redovne delatnosti, uz ugovornu obavezu da se taj prostor ne sme izdavati ni ustupati na korišćenje trećim licima.

ПРОСТОРИЈЕ ФАКУЛТЕТА ИЗНАЈМЉУЈУ ПОЗОРИШТУ: Бивша управа ФАСПЕР-а државну имовину уступила на коришћење, садашња продужила уговор

Zgrada koju fakultet izdaje, Foto I. Marinković

Taj prostor izdavala je i njena prethodnica na ovoj funkciji prof. dr Snežana Nikolić, a sadašnja dekanka samo je nastavila tu praksu, uprkos tome što je prosvetna inspekcija naložila da fakultet raskine ugovor sa Pozorištem "Slavija", koji je nezakonito zaključen.

U izveštaju prosvetne inspekcije navodi se da je fakultet ugovor sklopio iako na to nije imao pravo.

- Prostor je ustupila Vlada Srbije fakultetu da ga koristi isključivo za poslove iz redovne delatnosti i fakultet ne sme da ga izda u zakup trećem licu - kažu zaposleni na FASPER-u i tvrde da se ovaj prostor izdaje još od 2016. godine, a da je ugovor o izdavanju sklopljen tek 2020. godine. Novac nikada nije prikazan kao prihod fakulteta, niti je o tome odlučivano na Savetu.

Inspektori više puta posetili FASPER, Foto Z. Jovanović

Prema njihovim rečima, bivša dekanka prof. dr Snežana Nikolić prostor od nekoliko stotina kvadrata u strogom centru Beograda izdavala je za 500 evra mesečno, a nakon što je slučaj dospeo u javnost, za 1.000 evra.

- Bez obzira na to što se radi o očiglednoj zloupotrebi položaja, novoizabrana dekanica Marina Radić Šestić je ignorisala meru Ministarstva prosvete i nastavila sa nezakonitim izdavanjem prostora, na štetu profesora i studenata, kojima bi u uslovima pandemije taj prostor svakako dobro došao za izvođenje nastave - ističu ogorčeni profesori ovog fakulteta.

Oni podsećaju da rukovodstvo FASPER- nije sprovelo gotovo nijednu meru koju je naložila prosvetna inspekcija u nekoliko vanrednih nadzora poslednjih godinu dana.

A jedna od stvari koje su naložili inspektori jeste da se sprovede odluka Ustavnog suda kojom su dve naučne oblasti - Logopedija i Defektologija - proglašene nezakonitim i da se unutrašnji akti fakulteta usklade sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Snežana Nikolić, Foto Printskrin

Takođe, iako je Ministarstvo naložilo da se raspiše konkurs za docenta ili asistenta sa doktoratom za užu naučnu oblast Poremećaji govora i ispoštuje preporuka univerzitetskog ombudsmana, dekanka se i o to oglušila. Zbog toga je bez posla ostala dr Jadranka Otašević, jer joj je u međuvremenu istekao ugovor o radu na određeno.

- Ako se ima u vidu i to da je Fakultet u međuvremenu napustilo devet zaposlenih, od čega čak pet doktora nauka, stiče se utisak da su državne institucije nemoćne da se izbore sa korupcijom i nepotizmom koji postoji na ovom fakultetu - ističu zaposleni u ovoj instituciji.

"Novosti" nisu uspele da dobiju komentar dekanke Marine Radić Šestić.

OBESMIŠLjEN I RAD SAVETA

SAGOVORNICI "Novosti" sa FASPER-a kažu da je obesmišljen i rad Saveta fakulteta.

- Naime, u Savetu kao kontrolnom organu fakulteta iz reda zaposlenih nalazi se samo jedan redovni profesor, dok su ostali članovi uglavnom docenti i asistenti, koji tek treba da budu birani u viša zvanja. Jasno je koliko su oni "nezavisni" u svom radu - upozoravaju naši sagovornici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri