NA ULICU, UMESTO ZA KATEDRU: Progon na FASPERU dobio epilog

Lj. BEGENIŠIĆ

03. 03. 2022. u 14:08

DR Jadranka Otašević, asistent na Odeljenju za logopediju Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) ostala je bez posla! Njoj je istekao ugovor o radu na određeno vreme, a uprkos nalogu iz Ministarstva prosvete, konkurs za užu naučnu oblast Poremećaji govora nije raspisan.

НА УЛИЦУ, УМЕСТО ЗА КАТЕДРУ: Прогон на ФАСПЕРУ добио епилог

Jadranka Otašević, Foto Privatna arhiva

Rešenje o prestanku radnog odnosa poslato joj je poštom, a dekanka ove visokoškolske ustanove prof. dr Marina Radić Šestić, ni posle više obraćanja, nije htela da je primi na razgovor. Tako je dr Jadranka Otašević, umesto da bude unapređena i izabrana u zvanje docenta, jer za to ispunjava sve uslove - ostala na ulici. Nije joj pomoglo ni to što je na Fakultet došla sa stalnog posla, po pozivu Odeljenja za logopediju.

- Ovim se nastavlja niz nezakonitosti na fakultetu koje su konstatovali i Ministarstvo prosvete i Univerzitet u Beogradu - kaže za naš list dr Otašević.

- Iako je Ministarstvo naložilo da se raspiše konkurs za užu naučnu oblast Poremećaji govora i ispoštuje preporuka univerzitetskog ombudsmana, dekanka se oglušila o naložene mere i na taj način potpuno obesmislila rad ovih institucija. Ona nije raspisala konkurs, pošto u Srbiji nije uspela da nađe kandidata koji bi bio bolji od mene, kao i zbog činjenice da imam podršku Nastavno-naučnog veća. S obzirom na iskazanu potrebu Fakulteta i mera koje je naložilo Ministarstvo prosvete u javnom interesu bi bilo da se raspiše javni konkurs i izabere najbolji kandidat.

Naša sagovornica ističe da pod plaštom autonomije Fakulteta dekanka Marina Radić Šestić ni dve godine nakon odluke Ustavnog suda kojom su dve naučne oblasti - Logopedija i Defektologija - proglašene nezakonitim nije uskladila unutrašnje akte sa Zakonom o visokom obrazovanju.

- U maniru svoje prethodnice, prof. dr Snežane Nikolić, ona izmišlja nove naučne oblasti preuzimajući nadležnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. U važećem aktu o sistematizaciji i dalje postoje izmišljene naučne oblasti Logopedija i Defektologija, a dekanka se ponaša kao da odluka Ustavnog suda i ne postoji - kaže Jadranka Otašević.

Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Foto Z. Jovanović

Naša sagovornica ističe i da je dekanka nezakonto i mimo odluke Ministarstva prosvete nastavila sa izdavanjem prostora pozorištu Slavija, a taj prostor je Vlada Srbije ustupila na korišćenje Fakultetu za redovne delatnosti, uz ugovornu obavezu da se taj prostor ne sme izdavati ni ustupati na korišćenje trećim licima.

- Ovakvoj situaciji na FASPER-u doprinosi i činjenica da Savet fakulteta uopšte ne funkcioniše, jer su poslednih šest meseci dva predsednika Saveta podnela ostavku, a Savet u ovom momentu nema ni zakonom predviđen potreban broj članova - navodi naša sagovornica.

DOBILA I STATUS UZBUNjIVAČA

PRAVNI tim "Pištaljke" uputio je dopis dekanki FASPER-a, u kome je obaveštava da dr Jadranka Otašević ima status uzbunjivača, a da zakon zabranjuje poslodavcu da preduzima štetne radnje prema uzbunjivaču kojim se on stavlja u neravnopravan radno-pravni položaj u odnosu na ostale zaposlene. Oni su naveli i da je njihova namera da se sporna situacija reši van sudskog spora. Naglasili su da će, ako ne dobiju odgovor u roku od osam dana, biti prinuđeni da pravdu potraže na sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda