SA KURSA U VOJNI AVION: Ratno vazduhoplovstvo prima diplomce civilnih fakulteta na letačku obuku

R. Dr.

12. 02. 2022. u 08:00

ZVANjE vojnog pilota, dosad rezervisano isključivo za svršene kadete vazduhoplovnog smera Vojne akademije, postalo je dostupno i mladićima i devojkama koji su završili civilne fakultete. Ukoliko uspešno prođu selekciju i završe kurs za rezervne oficire, kandidati će dobiti čin potporučnika i ponudu za prijem u vojnu službu.

СА КУРСА У ВОЈНИ АВИОН: Ратно ваздухопловство прима дипломце цивилних факултета на летачку обуку

Foto Ministarstvo odbrane

Ovo je suština najnovijeg poteza Ministarstva odbrane na popularizaciji vojnog i pilotskog poziva među mladima. Oni su prvi put dobili priliku da preko kursa rezervnih oficira dođu do čina vazduhoplovnog oficira, letačke obuke i pilotskog zvanja. Vojska Srbije je, pored školovanja na Vojnoj akademiji dobila još jedan kanal priliva kandidata za avijaciju, koja se nabavkom naoružanja i savremenih letelica poslednjih godina ubrzano modernizuje.

U Ratnom vazduhoplovstvu VS podsećaju da se kandidati prijavljuju na konkursu, koji će biti otvoren do 1. marta. Zainteresovane, ipak, čeka strogo rešeto standarda vazduhoplovne selekcije.

- Prvi deo obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu, kao i bezbednosnu procenu. Kandidati koji ne zadovolje jedan od navedenih kriterijuma isključuju se iz daljeg odabira. Drugi deo procesa obuhvata medicinsko-zdravstvenu procenu za letača koja se realizuje u Vazduhoplovno-medicinskom institutu, kao i selektivnu padobransku i letačku obuku u jedinicama Vojske Srbije. Prelazna ocena u svim segmentima preduslov je za nastavak putanje selekcije - objašnjavaju u Komandi RV.

Kandidati koji preskoče sve faze odabira biće poslati na šestomesečni kurs, koji počinje 1. septembra. Oni će se osposobljavati za upravljanje različitim tipovima letelica, zavisno od njihovih sklonosti, sposobnosti i rezultata koje su pokazali tokom letačke obuke. To podrazumeva i najmodernije vazduhoplove kojima raspolaže Vojska Srbije - lovce "mig 29" ili helikoptere "Mi-35" ili "erbas H145M".

- U mnogim zemljama sveta postoji praksa da se svršenim diplomcima civilnih fakulteta ponudi mogućnost da završe odgovarajuće obuke i postanu piloti borbenih aviona i helikoptera. Takvu mogućnost sada je uvela naša vojska. To ne znači da će posle šest meseci kursa ili godinu dana obuke oni biti vrhunski osposobljeni piloti, jer su za to potrebni vreme, trud i rad, ali put za to će svakako biti otvoren - objašnjavaju u Komandi RV.

ZDRAVI I OBRAZOVANI

SKOK iz civilstva u pilotsku kabinu biće moguć mladićima i devojkama mlađim od 27 godina, sa fakultetskom diplomom i prosekom studiranja iznad 7. Pored opštih uslova potrebno je da je kandidat sposoban za vojnu službu, da nije odslužio vojni rok pod oružjem i da je psohofizički sposoban za letačku službu. Pozitivna bezbednosna provera je, takođe, neophodan uslov za selekciju.

PRIJAVE I U POŠTI

BUDUĆI kandidati kursa rezervnih oficira roda avijacije mogu da se prijave lokalnim centrima Ministarstva odbrane, u svojim opštinama, kao i preko portala e-uprava. Prijave se podnose i na šalterima pošta, s tim što kandidati sa boravištem u inostranstvu mogu da se obrate diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u zemlji u kojoj žive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a