TRI ESKADRILE HELIKOPTERA ZA JAČU VOJSKU: Nabavka 30 letelica snažna potpora pešadiji

R. Dr.

14. 12. 2021. u 08:00

SRBIJA bi u sledećih nekoliko godina mogla kompletirati tri eskadrile-helikoptera "erbas" H145M, transportnih letelica Mi-17 i ruskih "letećih oklopnjača" Mi-35. Ovaj posao biće najveći koji je Vojska zaključila poslednjih decenija, a po njegovoj realizaciji Srbija će imati najveći broj helikoptera u regionu.

ТРИ ЕСКАДРИЛЕ ХЕЛИКОПТЕРА ЗА ЈАЧУ ВОЈСКУ: Набавка 30 летелица снажна потпора пешадији

Foto Tanjug

Jačanje helikopterske komponente srpske vojne avijacije, kako su "Novosti" već pisale, našlo se među prioritetima u novim planovima razvoja sistema odbrane. Da je Srbija prelomila kada je reč o tipovima i broju letelica kojima će u narednih pet godina pojačati svoje oružane snage potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je najavio nabavku 30 letelica, oko kojih su već otvoreni pregovori, a deo je već naručen i plaćen.

Potvrđeno je da će Srbija kupiti 11 novih "Erbasovih" helikoptera H145M, čime će ukupan broj ovih platformi u Vojsci Srbije biti 16. Takođe, srpske vojne oznake dobiće i tri letelice Mi-17, tako da će ih ukupno biti osam. Najveća i najvažnija stavka ulaganja u vertikalnu komponentu avijacije, bez sumnje, biće kupovina još četiri nova oklopna helikoptera Mi-35, kao i 11 polovnih letelica vojske "jedne od članica Evropske unije". U ovoj formulacije mnogi su prepoznali Kipar, koji je već pominjan kao zemlja gde bi Srbija mogla da ojača svoja krila.

- Srbija će biti helikopterska velesila u regionu. Reč je o najsavremenijim letelicama, na kojima će se dugo godina zasnivati ovaj segment Ratnog vazduhoplovstva - kazao je Vučić posle sastanka sa vojnim vrhom protekle nedelje u Nišu.

U Ministarstvu odbrane navode da je vertikalni "lift" izuzetno važan za našu vojsku:

- Trenutno raspolažemo mogućnostima za transport jedinice ranga čete, a plan je da obezbedimo efikasno premeštanje bataljona. Helikopteri će imati važnu ulogu u podršci kopnenoj vojsci - u izviđanju, protivoklopnoj borbi i primeni najsavremenijeg raketnog naoružanja.

Da su helikopterske eskadrile najpodesnije za jačanje odbrambene moći Srbije smatra i Zlatomir Grujić, predsednik Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije. On kaže da će novi helikopteri uliti novu snagu i jedinicama kopnene vojske.

- Imajući u obzir teritoriju, geostrategijski položaj Srbije i njenu odbrambenu doktrinu, helikopteri su od izuzetnog značaja. Najavljenom kupovinom sistem će obezbediti snažnu podršku jedinicama, kao i formiranje zona dejstava na različitim visinama i u svim okolnostima - navodi Grujić.

On kaže da je helikopter podesno sredstvo koje ne zahteva veća ulaganja u infrastrukturu i izgradnju aerodroma, a vojsci efikasno obezbeđuje visok nivo manevra na maloj teritoriji.

POJAČANjE SA KIPRA

KIPAR, prema pisanju tamošnjih medija, voljan je da Srbiji proda svoju eskadrilu helikoptera Mi-35P. Ova verzija raspolaže gotovo identičnim letelicama ovog tipa koje se već nalaze u srpskoj avijaciji. Mediteranska zemlja ih je naoružala protivoklopnim raketama "ataka" i projektilima 9M114, kao i nevođenim raketama vazduh-zemlja S-8. Kipar i Srbija već su uspostavili vojnu saradnju, u okviru koje je Kipar od Srbije kupio haubice "nora" B-52 i laka oklopna vozila "miloš".

SARADNjA SA "ERBASOM"

KUPOVINA dodatnih 11 "Erbasovih" letelica H145M pozicioniraće "Erbas" kao strateškog partnera Srbije u opremanju Ratnog vazduhoplovstva. Od ovog koncerna naša zemlja očekuje naredne godine i početak isporuke helikoptera "superpuma" za MUP. Uz to, otvoreni su i razgovori za srednji transportni avion C-295 "kaza", koji se u okviru ovog vazduhoplovnog giganta proizvodi u Španiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu