TRI ZAMKE “NEVIDLJIVOG” OMIKRONA: Nova varijanta stigla iz Novog Pazara, ne zna se kako će stelt uticati na epidemiju

B. R.

09. 02. 2022. u 08:40

NOVA podvarijanta omikrona, tzv. stelt (nevidljivi), koja je sekvencioniranjem na Medicinskom fakultetu u Beogradu, izolovana u dva uzorka iz Novog Pazara, mogla bi da napravi više štete nego njen najbliži srodnik.

ТРИ ЗАМКЕ “НЕВИДЉИВОГ” ОМИКРОНА: Нова варијанта стигла из Новог Пазара, не зна се како ће стелт утицати на епидемију

Foto D. Milovanović

Takve projekcije, uz ogradu da naučni rezultati ne stižu tako brzo kao što se razvija pandemija, baziraju se na bar tri ravni straha: da se podvarijanta BA.2 širi brže od klasičnog omikrona, što se i potvrđuje u praksi, da vakcine pružaju manju zaštitu od nje nego od BA.1, i da na nišanu stelta, mogu da budu čak i oni koji su preboleli i sad već gotovo "stare" sojeve i još dominantni omikron.

Sve to bi, kako se globalno zazire, moglo da dovede do novog zamaha virusa, i još masovnijeg obolevanja, a možda i do promene kliničke slike infekcije, iako se zasad čini da BA.2 ne izaziva težu bolest nego njegov prethodnik omikron.

Tip korone BA.1 još je globalno dominantan, samo se Danska sa više od dve trećine inficiranih novom podvarijantom, bliži momentu kada će stelt da potisne običan omikron. Ali genetsko sekvenciranje ukazuje da BA.2 brzo dobija na zamahu i očekuje se da će uskoro biti dominantan među novim slučajevima u Indiji, Nepalu, Filipinima, Kataru i drugim zemljama.

"Nevidljivi" omikron do sada je potvrđen u oko 60 država.

- Ta činjenica, uz podatak da se 1,5 puta brže prenosi, stelt omikron stavlja u red sojeva koji se posebno prate, ali još nije proglašen za soj od posebnog značaja - kaže epidemiolog dr Predrag Kon. - Još niko ne može da odgovori na to kako će da utiče kod nas na epidemiju ali možemo da se nadamo da neće uticati. Mi izlazimo iz maksimuma.

Juče je među 32.933 testiranih virus korona potvrđen kod 13.772 osobe, a preminulo je još 59.

- Ova nedelja će biti u proseku sa brojem zaraženih - kaže dr Kon. - Prethodna je bila maksimum i ono što se jasno vidi, to je promena u strukturi obolevanja. Dve trećine inficiranih bilo je u uzrastu od 20 do 50 godina, a sada oni čine 50 odsto. Epidemija se pomera na mlađe.

U BOLNICAMA STARIJI PACIJENTI

Bolnice su sve punije, sada je hospitalizovano 4.425 obolelih, od kojih je 168 na respiratorima, a prof. dr Milika Ašanin, direktor UKCS, kaže da je 90 odsto pacijenata starije od 60 godina.

- Na Infektivnoj klinici su stariji pacijenti koji imaju hronične bolesti i neke komorbiditete. Ima i onih koji imaju manju pneumoniju, koja je u izlečenju, možda bi mogli biti pušteni, ali zbog hronične bolesti moraju da budu u bolnici. U Batajnici je 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37 - kaže dr Ašanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...