"DVOSTRUKO VIŠE HOSPITALIZOVANIH" Ašanin otkriva ko su pacijenti u kovid bolnicama

Novosti online

08. 02. 2022. u 09:41

NA bolničkom lečenju u kovid bolnicama širom Srbije je blizu 4.400 obolelih, dvostruko više nego pre mesec dana. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže da su u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti stariji od 60 godina.

ДВОСТРУКО ВИШЕ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ Ашанин открива ко су пацијенти у ковид болницама

Foto: D. Milovanović

Dr Ašanin kaže da ne popušta pritisak na dve kovid bolnice - Infektivnu kliniku i Kovid bolnicu u Batajnici.

Infektivna klinika je i trijažni centar za obolele, i ustanova koja od početka epidemije zbrinjava obolele od kovida 19. Kovid bolnica u Batajnici je otvorena krajem 2020. godine, a tokom januara ubrzano se punila zbog pogoršanja epidemijske situacije.

Prof. dr Ašanin pojašnjava da je gotovo podjednak broj zaraženih korona virusom koji imaju ispod i preko 60 godina, ali da su u 90 odsto slučajeva u bolnicama oni stariji od 60.

Kaže da su na Infektivnoj klinici stariji pacijenti, koji imaju hronične bolesti i neke komorbiditete.

- Ima i onih koji imaju manju pneumoniju, koja je u izlečenju, možda bi mogli biti pušteni, ali zbog hronične bolesti moraju da budu u bolnici - rekao je Ašanin.

U Batajnici je trenutno 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37.

Tu nisu samo pacijenti koji imaju neke hronične bolesti, mada je njih preko 70 odsto, veći pacijenti koji su tu zbog operativnog lečenja - veliki broj njih su ortopedski pacijenti, hirurški, kardiohirurški, vaskularni, neurohirurški, navodi prof. dr Ašanin.

Zaraženih ima i među zaposlenima. U ovom momentu je, kaže direktor KCS-a, odsutno 7,6 odsto zaposlenih. Dobrom organizacijom uspevamo da održimo proces rada, rekao je dr Ašanin i dodao da nema problema kada je u pitanju zbrinjavanje hitnih slučajeva, ali da primaju i pacijente koji u domu zdravlja dobiju uput za pregled.

Najavio je da bi početkom marta nova zgrada kliničkog centra mogla da primi prve pacijente.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, ponovo je u potpunosti u kovid režimu i Kliničko-bolnički centar "Doktor Dragiša Mišović".

BONUS VIDEO: KOVID BOLNICA U KRUŠEVCU: Obrada krvi kod testiranja na koronu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna