TRAŽE VEĆE PLATE I BOLJI STATUS: Predstavnici Sindikata nauke izneli u ponedeljak svoje zahteve ispred Vlade Srbije

Lj. B.

31. 01. 2022. u 21:57

ZAHTEVAMO da se odmah nivelišu plate oštećenim naučnim radnicima, da se svim naučnicima koji imaju ugovore na određeno vreme zaključe ugovori o radu u skladu sa zakonom.

ТРАЖЕ ВЕЋЕ ПЛАТЕ И БОЉИ СТАТУС: Представници Синдиката науке изнели у понедељак своје захтеве испред Владе Србије

Novosti

Takođe, zahtevamo da nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najkasnije do novembra ove godine predstavi plan sa koeficijentima po zvanjima, a na osnovu kojih će se od 1. januara 2023. obračunavati i isplaćivati plate u nauci, čime će se obezbediti zakonski princip "jednaki rad - jednaka plata".

Ovo su zahtevi koje su u ponedeljak, na protestu pred Vladom Srbije pod nazivom "Došli smo po odgovore", izneli predstavnici Sindikata nauke Srbije. Oni su zahteve predali u Vladu i istakli da je rok za odgovore 7. februar.

- Za 8. februar zakazana je sednica Republičkog odbora Sindikata nauke gde će se na nivou predstavnika svih instituta u Srbiji doneti odluka o daljim koracima, a jedan od njih je i potencijalni protest ukoliko se na naše zahteve ne odgovori pozitivno - kaže za "Novosti" dr Milan Ivanov, viši naučni saradnik Instituta za medicinska istraživanja.

Ivanov pojašnjava da se naučnici suočavaju sa problemom kršenja Zakona o radu, u kome piše da se zaposlenima garantuje jednaka zarada za isti rad ili rad iste vrednosti koji ostvaruju kod poslodavca:

- Kod nas u nauci nije tako, jer za jedno radno mesto postoji šest različitih plata. Tražimo da se poštuje princip - isto radno mesto, isti stepen obrazovanja, ista plata. Pošto nam je u Vladi predočeno da nema novca da odjednom svi pređu u najveću kategoriju, pristali smo da 2022. godina bude prelazna - da se naučnici koji primaju plate u tri najniže kategorije pomere u kategoriju A3 koja je treća po visini, a da od 2023. plate budu izjednačene.

KAMPANjA ZA DOSTOJANSTVEN RAD

SINDIKAT nauke pokrenuo je kampanju "Za dostojanstven rad u nauci".

- Želimo da podstaknemo sve zaposlene u nauci da se zajedno izborimo za naše zahteve. Smatramo da su obrazovanje i nauka ključni za našu državu, ali da ne možemo mlade naraštaje pozivati da se školuju, da biraju poziv naučnika, da ostaju u Srbiji i da tu zasnivaju svoje porodice, ako mladi radnici u nauci već rade bez dostojanstva i na nesigurnim radnim mestima - navode u sindikatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK