ZA NAUČNIKE 14 MILIONA EVRA: Fond za nauku Srbije finansira 177 projekata

B.B.

24. 06. 2021. u 12:59

FOND za nauku Republike Srbije trenutno finansira 177 naučnih projekata, u kojima učestvuje više od 800 istraživača iz 75 naučnoistraživačkih organizacija iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Čačka i Novog Pazara. Ukupni "budžet" za ova istraživanja je 14 miliona evra. Fond je nedavno obležio dve godine od otvaranja prvog programa.

ЗА НАУЧНИКЕ 14 МИЛИОНА ЕВРА: Фонд за науку Србије финансира 177  пројеката

Fond za nauku

Za opremu je, u proteklom periodu investirano 3,4 miliona evra, što predstavlja direktno ulaganje Fonda za nauku u naučnoistraživačke organizacije u Srbiji. Prvi projekti su počeli sa realizacijom pre godinu dana, ali su naučnici za ovo kratko vreme i pored otežanih uslova izazvanih pandemijom, vredno radili i objavili više desetina naučnih radova u međunarodnim časopisima.

- Kroz projekte koje Fond za nauku finansira uloženo je u istraživače, razvoj nauke, savremenu opremu koja je omogućila našim naučnicima da u korak sa svetom rade na važnim istraživanjima - dr Milica Đurić Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku. - Publikovani su i prvi rezultati projekata, što će pomoći našim naučnicima da postanu vidljiviji u svetskoj nauci. Fond za nauku je istraživačima pružio priliku da rade na temama od velikog naučnog, ali i društvenog značaja, i podigao je odgovornost za rezultate istraživanja. Izveštavanje i praćenje projekata se odvija na kvartalnom nivou, a postignute rezultate će na polovini i na kraju realizacije projekata, ocenjivati međunarodni stručnjaci.

Kako dr Đurić Jovičić ističe, u okviru dosadašnjih programa, 26 projekata obuhvata i razvoj rešenja koja će imati direktnu primenu u privredi.

- Istraživači razvijaju energetski efikasne i jeftinije baterije bez litijuma, senzore za detekciju opasnih gasova, ekološke biocide za poljoprivredu, kolaborativne robote, softverske alate za uštedu energije i druga korisna rešenja - navodi dr Đurić Jovičić. - Na osnovu prepoznatog potencijala, Fond za nauku priprema novi program koji će pored ostalog, obuhvatiti direktnu saradnju nauke i privrede, kao i namenjen društvenim i humanističkim naukama. Ovi programi će biti otvoreni u 2021. godini.

Na četiri programa, projekti su već uveliko u realizaciji, dok su na programu "IDEJE" oni u fazi evaluacije, za koju je angažovano više od 1.000 inostranih stručnjaka iz više od 60 zemalja sveta. Na program "IDEJE", naučnici su konkurisali sa više od 900 predloga projekata.

- Program IDEJE je po svom obimu, budžetu i kriterijumima, najveći i najkompleksniji program Fonda za nauku ističe Đurić Jovičić. - S obzirom na veliku zainteresovanost istraživača, u narednom periodu očekuje se povećanje budžeta za program "IDEJE" kako bi se podržalo što više projekata za finansiranje. Zahvaljujući brzom razvoju naše institucije, velikom odzivu naučnika na konkurse Fonda, ali i pohvalama međunarodnih stručnjaka kada je u pitanju kvalitet projekata koji su dosad odobreni, pored budžetskih sredstava, obezbeđena su i finansijska sredstva Svetske banke i Evropske unije. Zahvaljujući tome, trenutno radimo na definisanju višegodišnjeg plana programa i javnih poziva koji će doneti nove prilike za naše naučnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)