OMIKRON NIŠANI NAJSTARIJE: Epidemiološka situacija sve teža, inficirana polovina testiranih

B.Radivojević

21. 01. 2022. u 09:00

VIRUS korona spustio se sa mladih, koji su posle novogodišnjih praznika bili najbrojniji među novoinficiranima, na stariju populaciju, i tek ćemo u ovoj fazi, kažu kliničari, videti da li je početna teza da omikron stvara lakšu kliničku sliku, zaista održiva.

ОМИКРОН НИШАНИ НАЈСТАРИЈЕ: Епидемиолошка ситуација све тежа, инфицирана половина тестираних

Foto D. Milovanović

Kovid-bolnice dnevno prime bar isto toliko pacijenata koliko i otpuste, a u najvećima je već više prijema nego optusta, pa se i ukupan broj hospitalizovanih stalno povećava, mada ne tako rapidno kao u prethodnom talasu.

U bolnicama su trenutno 2.694 pacijenta. "Batajnica", za razliku od prethodnog talasa, koji je po kliničkim slikama bio teži, ali ne tako masovan kao ovaj po broju novoinficiranih, iz dana u dan se popunjava, ali ima slobodnih mesta. Manje bolnice, kao što je VMC "Karaburma", uglavnom su već pune.

Komandant ove bolnice, docent dr Ivo Udovičić, kaže da je broj hospitalizovanih danima isti: koliko se pacijenata otpusti, toliko se novih primi.

- Posle Nove godine bio je veliki pritisak na kovid-ambulante i trijažne centre, ali sada, nakon druge nedelje, počinje da raste pritisak na kovid-bolnice - kaže dr Udovičić.

- Svaki drugi pacijent je stariji od 70 godina. Većina pacijenata je na kiseoniku, ali je manji pritisak na jedinicu intenzivne nege.

Doktor Udovičić kaže da je omikron soj "zapljusnuo" posle Nove godine i zdravstvene radnike, ali su u VMC "Karaburma" "svi zaposleni vakcinisani, zbog čega su imali blaže simptome".

Pozitivnost na testovima danima prelazi 50 odsto. Juče je od 36.830 testiranih, pozitivan rezultat dobilo njih 17.105. Gužve su ispred kovid-ambulanti.

- Broj pozitivnih pacijenta se povećava, u sredu smo imali 172 novoinficirana, što je mnogo više od 50 posto testiranih - kaže dr Elizabeta Vrana, pulmolog i koordinatorka kovid-ambulante Doma zdravlja u Subotici.

- Raste broj pregleda na dnevnom nivou. U ponedeljak je bilo 430 pregleda, u sredu 480.Prvih pregleda je oko 300, a na dijagnostiku u opštu bolnicu šaljemo u proseku oko pet pacijenata, pa se može zaključiti da se radi o lakšoj kliničkoj slici. Jedino što imamo pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu zbog velikog broja dnevnih pregleda.

Produženo je radno vreme kovid-ambulanti do 22 časa, a od sledeće sedmice biće povećan i broj medicinskih timova.

VIŠE OBOLELIH NA RESPIRATORIMA

OD početka sedmice iz dana u dan se povećava broj pacijenata sa najtežom kliničkom slikom, pa je sada na respiratorima 117 obolelih. To je očekivano s obzirom na povećan broj hospitalizacija, ali i činjenicu da je za poslednjih 24 sata u bolnicama zbog kovida 71 pacijent više nego što ih je bilo u sredu. Iako oscilira, i broj preminulih je u porastu. Za 24 sata bitku sa kovidom izgubilo je još 29 pacijenata, a ukupan broj preminulih od ove zarazne bolesti, po zvaničnoj statistici, premašio je 13.180.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta