VARTOLOMEJ ĆE PODRŽATI CRNOGORSKE RASKOLNIKE: Nikolaj Balašov, protojerej Moskovske patrijaršije, govori za "Novosti"

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

07. 01. 2022. u 10:19

SRPSKA pravoslavna crkva se nikada neće odreći svojih svetinja na Kosovu i Metohiji. Ko zna istoriju, razume zašto je Kosovo i Metohija kolevka srpstva. Prisetimo se da je "radna" intronizacija patrijarha Irineja takođe bila prvo u Beogradu, a zatim ona svečana u Pećkoj patrijaršiji. Uveren sam da će tako biti i sa patrijarhom Porfirijem.

ВАРТОЛОМЕЈ ЋЕ ПОДРЖАТИ ЦРНОГОРСКЕ РАСКОЛНИКЕ:  Николај Балашов, протојереј Московске патријаршије, говори за Новости

Protojerej Nikolaj Balašov / Foto arhiva

Ovako o značaju južne pokrajine za duhovno biće našeg naroda govori protojerej Nikolaj Balašov, zamenik predsednika Odeljenja za spoljne međunarodne veze Moskovske patrijaršije, koji u isti mah odgovara i ekstremnim Albancima, dežurno rešenim da čak i fizički spreče uvođenje u tron prvog po časti u SPC u pećkoj svetinji.

* Ruska pravoslavna crkva podržava jedinstvo SPC. Ne samo rukovodstvo Moskovske patrijaršije, već i mediji u Rusiji sa velikim simpatijama su pisali i govorili o litijama u Crnoj Gori i važnoj ulozi mitropolita Amfilohija i njegovog naslednika Joanikija. Kako ocenjujete situaciju u toj državi?

- Ruska i Srpska pravoslavna crkva tradicionalno imaju dobre i bliske odnose i međusobno se podržavaju. Dobro je poznat naš stav i oko raskolnika u Crnoj Gori. Mi u RPC podržavamo jedinstvo SPC i protiv smo stvaranja nove crkve u Crnoj Gori. Ako se analizira to što su hteli raskolnici u Crnoj Gori, lako će se primetiti da su oni pokušali po istom "receptu" da otimaju hramove i vernike kao oni u Ukrajini. Kod nas u Rusiji je ponašanje vernika u Crnoj Gori predvođenih mitropolitom Amfilohijem izazvalo gordost i velike simpatije. Crnogorci su pokazali čvrstinu i dokazali da su za jednu SPC. Raspop Dedeić ima mali broj pristalica bez obzira na podršku predsednika Đukanovića i njemu vernih saradnika.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije su na Cetinju pokazali odlučnost i hrabrost što im je svakako podiglo autoritet.

* Patrijarh konstantinopoljski je ovog puta stao uz mitropolita Amfilohija. Može li se očekivati da i u Crnoj Gori, kao što je to ranije napravio u Ukrajini, promeni stav i počne da podržava raskolnike?

- Patrijarh Vartolomej ne može da prizna Dedeića zato što je on bio upravo u Konstantinopoljskoj crkvi lišen svešteničkog zvanja. Ali, moguće je da pod pritiskom američkih političara u budućnosti patrijarh Vartolomej podrži raskolnike u Crnoj Gori. Ne bi to bilo prvi put da on radi po komandi iz Vašingtona.

* To smo gledali već u Ukrajini...

- Neosporno je da je davanje autokefalnosti pod pritiskom iz Vašingtona napravilo veliku štetu pravoslavlju. Eto, sada u Ukrajini imaju velike probleme sa samozvanim patrijarhom Filaretom. Lišen crkvenog zvanja i anatemisan zbog greha raskola samozvani "patrijarh" bio je "vraćen" u arhijereje konstantinopoljskom odlukom Sinoda, a svi arhijereji koje je on "rukopoložio" bili su priznati kao zakoniti. Ipak, Filaret se nije zadržao u tzv. Pravoslavnoj crkvi Ukrajine koju je od raskolnika stvorio Konstantinopolj. Po svemu sudeći opet je otišao u raskol obnovivši svoj tzv. Kijevski patrijarhat i sada tamo prima grčke raskolnike. Upravo zbog toga on je ranije i bio izopšten iz crkve Moskovskim saborom: optužen je za raskolničku delatnost jer je i tada "služio" zajedno sa Dedeićem i sa grčkim i bugarskim raskolnicima. U Konstantinopolju sada smatraju da samo njihova patrijaršija može da ima jurisdikciju u celom svetu, a sve autokefalne crkve - samo u granicama nacionalnih država. Znači, sve nove države trebaju da dobiju i crkvenu autokefaliju. Verovatno da će u Konstantinopolju čekati da umesto raspopa Dedeića na njegovo mesto dođe neki drugi čovek koji nije toliko kompromitovan, pa će ga podržati.

Protojerej Nikolaj Balašov / Foto arhiva

* I makedonski politički vrh je pokušao da se dogovori sa patrijarhom Vartolomejom da dobiju tomos. Koja je vaša prognoza oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji?

- Mislim da je u Makedoniji zabrinjavajuća situacija. Mnogo toga govori da se patrijarh Vartolomej sprema da bez saglasnosti Beograda prizna autokefalnost "crkve Skoplja", kako govore u Konstantinopolju, pošto je nikada neće priznati kao Makedonsku crkvu.

* Nedavno ste se vratili sa puta iz Srbije, BiH i Hrvatske. Kakvi su vam utisci?

- Iskreno me raduje što se naša braća Srbi brinu da sačuvaju hramove koje su podigli ruski emigranti na teritoriji kraljevine Jugoslavije, kao i to što mi zajednički sada gradimo i obnavljamo postojeće. Sve to dokazuje ljubav i bliskosti dva pravoslavna naroda.

* U Beogradu ste se sreli sa patrijarhom Porfirijem, vašim starim poznanikom. Jeste li razgovarali o njegovom dolasku u Moskvu?

- Patrijarha Porfirija sam upoznao još dok je bio iguman manastira u Kovilju. Sa njim me je tada upoznao episkop bački Irinej. Patrijarh Porfirije je ponovio želju koju je svojevremeno imao pokojni patrijarh Irinej da na svečanom osvećenju Hrama Svetog Save u Beogradu budu zajedno patrijarsi srpske i ruske pravoslavne crkve i predsednici Putin i Vučić. Nadamo se da će virus korone ipak proći, i tada će se održati ta velika svečanost u Beogradu. Nama će biti drago ako na proleće bude bolja epidemiološka situacija i da patrijarh Porfirije poseti Moskvu. Nadali smo se da bi mogao da dođe u Moskvu na 75. rođendan ruskog patrijarha, ali pošto je broj obolelih od korone u Rusiji još veliki, patrijarh Kiril je odlučio da se ne održi veliko slavlje jer bi masovno okupljanje bilo rizično.

* Gde ste bili u Hrvatskoj?

- Kao što je poznato, zemljotres u Hrvatskoj porušio je mnoge građevine, a posebno je stradala Banija. Ruska pravoslavna crkva je bila ponudila pomoć, i tadašnji zagrebački mitropolit Porfirije je kazao da bi bilo najbolje da se pomogne obnovi hrama u Glini. U Drugom svetskom ratu, u tamošnjoj crkvi ustaše su pobile i zapalile oko 1.500 Srba. Posle Drugog svetskog rata u Glini je na drugom mestu izgrađena crkva. Taj hram nije mnogo oštećen, ali hrvatske vlasti insistiraju da se ojača noseća konstrukcija pre nego što se dozvoli da se u njoj obavlja bogosluženje. Sada pravoslavni sveštenik u Glini stanuje u kontejneru, razdvojen od porodice, jer žena i malo dete ne mogu normalno da žive u kontejneru.

DRŽAĆEMO SE NAŠEG KALENDARA

* UKRAJINSKI raskolnici planiraju da u narednih deset godina pređu na gregorijanski kalendar i da zajedno sa katolicima slave Božić i Uskrs. Je li to put ka unijatstvu?

- Rusi i Srbi će se držati svoje tradicije i kalendara, pa će slaviti svoje praznike kao do sada. Što se tiče Ukrajine, videćemo kako će raskolnički vernici reagovati na želju da se promeni crkveni kalendar. Mislim da će većina želeti da slavi naše praznike po staroj tradiciji. A, inače se slažem sa onima koji tvrde da je raskol u pravoslavlju u Ukrajini zapravo pola puta do unijaćenja.

HRAM NEVSKOG U UGLjEVIKU

* U BiH ste u Ugljeviku posetili rusku crkvu, a u Banjaluci gradilište gde će biti, osim hrama, i srpsko-ruski centar?

- Posetio sam ta mesta sa delegacijom ruskog Fonda za podršku hrišćanske kulture i nasleđa, koji je osnovan pre dve godine pri učešću državne korporacije "Rosatom". U Ugljeviku u Republici Srpskoj je bila ruska mirotvoračka baza. Tamo su ruski vojnici-mirotvorci bili sagradili Hram Aleksandra Nevskog. Kad su otišli, brigu o hramu je preuzela SPC. Episkop tuzlansko-zvornički Fotije osnovao je pri hramu manastir u čast Aleksandra Nevskog, koji po zamisli vladike treba da se bavi prosvetiteljskom delatnošću i širenjem pravoslavlja. Pri manastiru je formiran Duhovni rusko-srpski centar. U planinskom delu nedaleko od Doboja nalazi se Manastir Svete Matrone Moskovske. On će biti ukrašen freskama.

U Banjaluci smo bili kod episkopa Jefrema, koji nas je upoznao kako teče gradnja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega