DOKTORKA TANJA JOVANOVIĆ: Još nemamo potvrdu iz laboratorije da je omikron stigao u Srbiju

Novosti online

23. 12. 2021. u 09:46

OMIKRON varijanta virusa korona otkrivena je u 106 zemalja sveta. Od zemalja u regionu novi soj detektovan je u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji.

ДОКТОРКА ТАЊА ЈОВАНОВИЋ: Још немамо потврду из лабораторије да је омикрон стигао у Србију

Foto: Printskrin K1

Zvanično još nije potvrđen u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Srbiji i BiH. Epidemiolozi nemaju dilemu da je prisutan i kod nas, samo još nije stigla potvrda iz laboratorija.

Sekvenciranje virusa korona trenutno se obavlja na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i na Veterinarskom institutu u Kraljevu. Ni u jednoj od dve laboratorije omikron nije potvrđen.

Prof. Tanja Jovanović kaže da je još dominantna delta varijanta virusa korona, da su uzorci koji su im stigli iz bolnice u Batajnici, a za koje se sumnjalo da bi mogli biti nova varijanta virusa, zapravo delta soj.

- Sada imamo uzorke koji su uzeti od žene iz Bocvane i još neke uzorke iz Batajnice. U toku je sekvenciranje. Ne sumnjam da je omikron prisutan u Srbiji, samo još nismo laboratorijski dokazali njegovo prisustvo - navela je Jovanovićeva.

U Srbiji je delta varijanta virisa korona laboratorijski dokazana 1. jula, a za nešto više od mesec dana virus je postao dominantan. Već 11. avgusta 90 odsto inficiranih bilo je zaraženo delta sojem. Epidemiolozi kažu da je to potvrda da je bio prisutan i mnogo ranije, ali da nije bio potvrđen u laboratoriji.

Jedan od razloga što je nove varijante "teško uhvatiti" jeste što se u Srbiji ne radi masovno sekvenciranje virusa.

- Omikron još ne možemo da dokažemo jer ne radimo ogroman broj sekvenciranja. On je verovatno prisutan, ali njegov obuhvat još nije veliki. To su sve naše pretpostavke, bez dokaza. Sekvenciramo virus i očekujemo ga - ukoliko je prisutan, nadamo se da ćemo ga uskoro otkriti -  pojasnila je Jovanovićeva.

Uzorci za sekvenciranje se uzimaju ciljano, na osnovu kliničke slike zaraženog pacijenta ili ukoliko je nedavno stigao iz inostranstva kao negativan, pa se ubrzo razboleo. Ranije su uzorci za sekvenciranje uzimani metodom slučajnog izbora i na taj način je dokazano prisustvo alfa varijante.

- Bukvalno pipamo u mraku da vidimo da li ćemo otkriti omikron ili ne. Ne sumnjam da je prisutan, trenutno sigurno nije dominantan i nije u većem procentu zastupljen, ali radimo sve što možemo da bismo ga otkrili i videli kako dalje da se sprovode epidemijske mere - navela je Jovanovićeva.

Epidemijski rizik predstavlja i dolazak srpskih državljana na odmor pred Novu godinu i Božić. Masovne proslave praznika mogu da pokvare "dobre brojke", koje poslednjih nedelju dana ima Srbija.

(Euronews)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi