DIREKTORKA NIJE PODNELA OSTAVKU: UKC Vojvodine između pokrajinske Vlade i Skupštine, spor i oko smene načelnice dr Turkulov

J. SIMIĆ

07. 12. 2021. u 21:34

RAZLOZI za varnice između dva najviša vojvođanska organa - parlamenta i vlade - nisu sasvim razjašnjeni ni u utorak, dan pošto je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović saopštio da je nezakonita i nestatutarna prošlonedeljna odluka Skupštine Vojvodine o preuzimanju osnivačkih prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine i da će tražiti da se ova zdravstvena institucija vrati pod okrilje njegove vlade.

ДИРЕКТОРКА НИЈЕ ПОДНЕЛА ОСТАВКУ: УКЦ Војводине између покрајинске Владе и Скупштине, спор и око смене начелнице др Туркулов

Foto. M. A. Mišić

Razrešena je samo nedoumica koja se odnosi na spekulacije o ostavci direktorke UKCV prof. dr Edite Stokić. Direktorka, kako je u utorak saopštio UKCV, nije podnela ostavku, već je posle operacije, na bolovanju do daljeg. U tom periodu zamenjivaće je doc. dr Dragan Nikolić, upravnik Urgentnog centra, koji radi u sastavu UKCV.

- Za javnost je bitno da Univerzitetski klinički centar Vojvodine u svom radu funkcioniše bez problema prilikom prijema i zbrinjavanja bolesnika - poručuju iz najvažnije pokrajinske zdravstvene ustanove.

Navodna ostavka dr Stokić nezvanično je dovođena u vezu sa smenom načelnice Infektivne klinike dr Vesne Turkulov. Ona nije želela da komentariše ovaj događaj, ali je za "Novosti" napomenula da veruje da će se do kraja nedelje "neke stvari iskristalisati".

Ako ne do kraja nedelje, a ono svakako do 16. decembra, za kada je zakazana sednica Skupštine Vojvodine o budžetu, ujedno i poslednja u ovoj godini. Tada bi trebalo da se zna da li će se, u skladu sa Mirovićevom najavom, na dnevnom redu naći i tačka o vraćanju ingerencija nad KCV Pokrajinskoj vladi.

Ovo pitanje "Novosti" nije u utorak dobilo odgovor ni u kabinetu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, uz obrazloženje da on trenutno nije u zemlji, ali ni od Dmitra Stanišića, šefa poslaničkog kluba SNS.

Svakako najviše nedoumica izaziva Mirovićeva tvrdnja da je pokrajinska skupština donela spornu odluku na sednici 30. novembra "sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti", kojom je rukovodila dr Turkulov a koja je, kako tvrdi Mirović, primala kovid pacijente u ustanovi kojom rukovodi i posle otvaranja nove kovid-bolnice na Mišeluku, iako to prema zdravstvenim propisima i uputstvima nije smela da čini.

I mada je predsednik Pokrajinske vlade naveo i da su resorni sekretarijat i Pokrajinska vlada spremni da daju na uvid i dokumentaciju u vezi sa ovim događajem, novinari su u utorak upućivani da informacije potraže u UKCV, gde takođe niko nije bio raspoložen za razgovor na ovu temu.

PITANjE POSLANIKA

MADA Mirović, kao ni sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković nisu prisustvovali sednici na kojoj su poslanici izglasali preuzimanje UKCV od Pokrajinske vlade, poslanik SRS Đurađ Jakšić je uputio pitanje dr Gojkoviću o razlozima smene dr Turkalov. Na to pitanje, prema poslovniku, pokrajinski sekretar treba da dostavi odgovor u roku do 30 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest