IZVOR NOVIH MUTACIJA: Može li se korona preneti sa životinja na ljude - Novi rezultati brinu naučnike!

Novosti online

19. 11. 2021. u 22:05

MOGU li životinje biti trajni rezervoar infekcije i izvor novih mutacija? - piše Fiajnenšl Tajms.

ИЗВОР НОВИХ МУТАЦИЈА: Може ли се корона пренети са животиња на људе - Нови резултати брину научнике!

Foto Vikipedija Eric Kilby from Somerville, MA, USACC BY-SA 2.0

Dva istraživanja koja su pokazala visoki stepen prisutnosti covida-19 kod populacije divljih jelena u SAD-u obnovila su zabrinutosti o širenju virusa među životinjama. Ovog meseca pojavili su se nalazi o koroni kod kućnih ljubimaca i životinja u zatočeništvu.

Zoološki vrt u Nebraski početkom meseca izgubio je tri retka snežna leoparda zbog bolesti. Tokom dosadašnjih talasa zaraze populacije kuna na farmama bile su usmrćene zbog širenja covida-19 u Danskoj i Španiji. Obolevali su i majmuni i lavovi.

Virus Sars-Cov-2 izaziva malo ili nimalo simptoma kod većine životinja, ali postoji zabrinutost zbog mogućnosti virusne mutacije i prelaska virusa na ljude. Takođe, virus bi mogao da dovede u opasnost ugrožene vrste životinja.

Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) do kraja oktobra je zabeležila 598 slučajeva epidemije kovida kod životinja. Od korone je obolelo 14 vrsta u 30 zemalja. Svi slučajevi uključivali su životinje u zatočeništvu, u bliskom kontaktu s ljudima. Nije poznato koliko je covid-19 rasprostranjen među divljim životinjama zbog nedostatka testiranja.

Istraživanja populacije jelena u SAD-u prva su koja su pokazala pozitivne rezultate na koronu. Naučnici iz američkog Ministarstva poljoprivrede otkrili su antitela kod čak 40 posto divljih jelena belorepa, u četiri američke savezne države. To je ujedno najrasprostranjenija vrsta jelena u Severnoj Americi sa oko 30 milona jedinki. U drugom istraživanju koje još nije objavljeno, otkriven je virus na PCR testiranju kod 80 posto uzoraka iste vrste uzetih u Ajovi.

Foto: Free Images Pixabay

Ovi slučajevi dovode u pitanje i poreklo virusa. Sars-Cov-2 potiče od šišmiša i možda je na čoveka prešao preko još nepozantog posrednika. Rezultati laboratorijskih testiranja sugerisali su da virus može zaraziti većinu sisara, iako za razliku od gripa ne može da se prenese na ptice. Osetljivost na virus razlikuje se među vrstama. Studije pokazuju da je većina domaćih životinja - svinje, goveda i ovce - prilično otporna na infekciju.

Izgleda se da su mačke, posebno velike vrste poput lavova, tigrova i leoparda, osetljivije od pasa, rekao je Ken Smit, profesor patologije iz Londona. Iako su jedini dokazi o prenosu korona virusa sa životinja na ljude zabeleženi tokom intenzivne epidemije zaraze među populacijom kuna u Danskoj, stručnjaci preporučuju da bi ljudi trebalo da izbegavaju kontakt sa životinjama, pa i kućnim ljubimcima, dok one pokazuju simptome kovida.

Foto: EPA

Vakcine protiv korone sad su dostupna i za životinje. Zoološki vrtovi u SAD-u vakcinišu sve veći broj vrsta vakcinom razvijenom posebno za životinje. Zoetis, firma za zdravlje životinja koja je nastala iz Fajzera, razvila je vakcinu koje može da se prilagodi za širok raspon vrsta. Međutim, vakcine protiv kovida generalno nisu dostupna za kućne ljubimce.

- Iako istraživanja sugerišu da zaraženi jeleni obično nemaju simptome, prenos bolesti među divljim životinjama ima značajan uticaj na ljudsko zdravlje - rekao je Gremi Šanon, zoolog sa Univerziteta u Velsu. - Rezultati su izazvali zabrinutost da bi jeleni mogli biti rezervoar Sars-Cov-2, što bi moglo da znači prenos na veliki broj životinja, ali još više je zabrinjavajuće da bi se mogao preneti na ljude. A svaka ponovna infekcija mogla bi da zakomplikuje naše dugoročne napore u borbi protiv suzbijanja bolesti.

Foto: Depositphotos

Da bi novi sojevi mogli da nastanu među životinjama, trajna je opasnost za ljude. Ali, dosadašnja prirodna evolucija virusa uliva mrvicu optimizma. Nove mutacije koje su se pojavile među populacijom kuna novembra 2020. nisu se pokazale virulentnim u ljudskoj populaciji. Varijante Sars-Cov-2 u populaciji jelena bile su iste one koje su već kružile među ljudima.

BONUS VIDEO - "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost