POJAVILA SE NOVA PODVRSTA DELTA SOJA: U Italiji panika zbog otkrića naučnika, lekari apeluju na vakcinaciju, antivakseri organizuju proteste

M.Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

19. 11. 2021. u 13:28

U POREĐENjU sa prvom verzijom delta virusa novi delta plus lakše je prenosiv za 10 do 15 posto, već je dominantan u Evropi i napreduje i u Italiji, a zvanični naziv mu je AY.4.2.

ПОЈАВИЛА СЕ НОВА ПОДВРСТА ДЕЛТА СОЈА: У Италији паника због открића научника, лекари апелују на вакцинацију, антиваксери организују протесте

Foto: Tanjug

Ali na pomolu je nešto još gore, analizom redosleda virusa pronađena je još jedna pod-vrsta i to rastuća, nazvana AZ.43.

- Ostaje da shvatimo nakon analize da li ova podvrsta ima brzinu širenja kao delta plus ili još veću - objavljuje profesor Vitorio Sambri, direktor Operativne jedinice na Mikrobilogiji u Emilija Romanji. Ova mutacija, smatra profesor, može delimično da objasni tako brzi porast slučajeva u nekim evropskim prostorima.

AY.43 pojavila se i u nekim analizama segmenata iz uzoraka virisa koji je unet iz Bugarske, sada treba shvatiti da li je povezan sa velikom raširenošću Sars-KoV-2 u toj zemlji, inače je evidentno da se talas zaraze pomera iz istočne Evrope progresivno ka Italiji.

Virusolozi i stručnjaci za analize virusa alarmiraju da je neophodno zaštititi se  vakcinama, jer - nešto se u Evropi događa, a Italija taj rizik ne može da potceni, moramo biti mnogo brži sa trećim dozama jer mnoge osobe mogu biti napadnute novim sojem, pogotovu ako su primile drugu dozu vakcine pre šest meseci, jer je pad otpornosti na virus kod takvih evidentan - kažu italijanski virusolozi.

U Italiji se naglašava primer Izraela koji je trećom dozom zaustavio novi talas virusa. I treba usvojiti momentalno pravilo da se maske na licu moraju nositi i na otvorenom prostoru, posebno se insistira na stadionima, trgovima gde su veća okupljanja i svuda gde se dolazi u kontakt sa više lica čak i na momenat.

I dok Vlada i zdravstvene vlasti pritiskaju da se što pre i što više bez obzira na starosnu granicu primi treća doza vakcine, antivakserski pokreti agresivniji su nego ikada, pod sloganom "jedan milion stiže u Rim" najavljuju za sutra masovni protest u Rimu, na dozvoljenom i strogo definisanom prostoru.

Ministarstvo Unutrašnjih poslova i snage javnog reda spremaju se za zaštitu od nasilja ili provaljivanja u druge zone manifestanata i ugrožavanja kako građana tako i njihovih aktivnosti poput radnji, restorana, uslužnih delatnosti i svega što je otvoreno u subotu.

BONUS VIDEO: NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!