DIREKTORKA RFZO OBJAVILA DOBRE VESTI: Obolelima od dijabetesa uskoro inovativna terapija

Tanjug

14. 11. 2021. u 14:23

DIREKTORKA Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je danas da će obolelim od dijabetesa, kojih u Srbiji ima oko 770.000, na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija.

ДИРЕКТОРКА РФЗО ОБЈАВИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Оболелима од дијабетеса ускоро иновативна терапија

Foto: Privatna arhiva

Ona je povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa rekla da je RFZO u završnoj fazi pregovora sa farmaceutskim kućama u cilju postizanja najboljih mogućih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa, ali je ukazala i da prevencija, ipak, nema zamenu kada je u pitanju ova bolest.

- Dijabetes je jedna od onih bolesti kod kojih prevencijom možemo da donesemo ključni učinak, odnosno, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Takođe, važna je rana i pravovremena dijagnostika, kao i lična disciplina kojom svaki oboleli može da doprinesi boljoj kontroli ove bolesti - navela je Radojević Škodrić, saopštio je RFZO.

Rano uočavanje simptoma dijabetesa najvažnije

Ona je ukazala i da je rano uočavanje simptoma bolesti kod dece od izuzetnog značaja radi uspešnog lečenja i ublažavanja posledica bolesti.

- Obratite pažnju i odmah se javite lekaru ukoliko dete pije više tečnosti, više mokri danju, ali ustaje i noću da mokri, apetit mu je pojačan a gubi u težini, žali se na umor, malaksalist, slabost i zamućen vid - upozorila je ona.

Navela je i da je dijabetes jedan od prioriteta struke za inovativnu terapiju.

- Očekujemo da će obolelim od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovstivna terapija - izjavila je Radojević Škodrić.

Naglasila je da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 lek različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa, i to iz grupa insulina-humani insulin i analozi insulina kao i lekovi iz nekih grupa oralnih antidijabetika.

Sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine se značajno uvećavaju, a u 2020. godini RFZO je za ove lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je gotovo četvrtina od ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama. Osim toga RFZO za obolele od dijabetesa obezbeđuju i medicinsko tehnička pomagala od test pa do najsavremenijih senzora za merenje šećera u krvi kod dece i odraslih.

- Država kontinuirano radi na unapređenju prava na medicinsko tehnička pomagala. - navela je Radojević Škodrić i naglasila da je usvojen predlog Udruženja da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto na tri meseca kako je to sada propisano, što pacijentima znači jedan odlazak kod lekara manje.

Pored navedenog, na teret RFZO će biti omogućena i savremenija insulinska pumpa sa senzorom. Dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

BONUS VIDEO: OVDE SE VODI BORBA ZA ŽIVOTE: Crvena zona kovid bolnice u Kruševcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas