PANDEMIJSKE RAZMERE DIJABETESA: Po broju obolelilh Crna Gora u samom evropskom vrhu

B.D.

14. 11. 2021. u 12:25

CRNA Gora je u samom evropskom vrhu po broju obolelih od dijabetesa, odmah iza Turske. U Crnoj Gori šećerna bolest godišnje se otkrije kod 3.000 pacijenata, a oko 200 dece se leče od dijabetesa.

ПАНДЕМИЈСКЕ РАЗМЕРЕ ДИЈАБЕТЕСА: По броју оболелилх Црна Гора у самом европском врху

Foto: Depositphotos

Iz Instituta za javno zdravlje potvrđuju da je Crna Gora zemlja sa visokom zastupljenošću obolelih od dijabetesa sa nacionalnom prevalencom oko 11% i daljom tendencijom porasta broja novooboljelih.

U Crnoj Gori trenutno je registrovano oko 5.600 obolelih od COVID –19, a procenjuje se da preko 50.000 osoba ima dijabetes

Osobe sa dijabetesom zahtevaju stalno lečenje, negu i podršku kako bi upravljali svojim stanjem i izbegli komplikacije. Prema podacima  Svetske zdravstvene organizacije neregulisana šećerna bolest glavni je razlog gubitka vida, bubrežne slabosti, moždanih i srčanih udara i amputacija donjih ekstremiteta… 

Broj novootkrivenih osoba sa dijabetesom svakodnevno raste u svetu, a šećernu  bolest ima preko pola milijarde stanovnika. Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14.novembar, predstavlja najveću svetsku kampanju posvećenu podizanju svesti o dijabetesu.

Dijabetes ima svaki deveti odrasli građanin Crne Gore, a svakom trećem obolelom dijabetes nije dijagnostikovan, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, povodom Sevtskog dana borbe protiv dijabetesa. Porast broja obolelih od dijabetesa u svetu je i dalje prisutan. Rukovodilac Registra šećerne bolesti dr Dragan Likić navodi da je ovaj trend “više  nego izvestan i u narednim decenijama ovog veka“.

Usvojene životne navike koje vode ka fizičkoj neaktivnost i porastu telesne mase sa pojavom porasta abdominalne (trbušne) gojaznosti direktno doprinose razvoju dijabetesa tipa 2. Među odraslim stanovnicima Crne Gore obolelim od dijabetesa zastupljenost dijabetesa tipa 2 iznosi oko 95%.  

NE BOLI, ALI MOŽE DA RAZORI

Uoči Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, Savez dijabetičkih društava i udruženja Crne Gore organizovao je  kampanju pod sloganom „Ne boli, ali može da razori“.

Cilj kampanje je da se podigne svest javnosti o značaju otkrivanja i suzbijanja dijabetesa, o potrebi (samo)kontrolisanja bolesti i važnosti da se o dijabetesu otvoreno govori. Slogan naglašava prirodu bolesti, koja je najčešće skrivena i potcijenjena, ali je sve vreme tu, dok njeno zanemarivanje može da dovede do teških posledica po zdravlje.

Dr Valentine Kalinić internista – endokrinolog ističe  da  dijabetes postaje svojevrsna pandemija koja pogađa sve više pojedinaca i porodica te je  izazov  za društvo u celini.

- Iako je stopa obolevanja od dijabetesa u Crnoj Gori već na zabrinjavajućem nivou, zabrinjava što je mnogo slučajeva koji su i dalje neotkriveni. Zbog toga o dijabetesu, koji mnogi zovu pandemijom modernog doba, treba da govorimo, kako bismo podstakli građane da pođu na kontrolu i budu jedan korak ispred ove bolesti, kazala je dr  Kalinić. Lekari ističu da se dijabetes može držati pod kontrolom ako se pravovremeno otkrije i adekvatno leči.

- Pravilna ishrana, fizička aktivnost uz samokontrolu, terapiju i edukaciju uslovi su da pacijent sa dijabetesom normalno živi, naglašava Kalinić naglašavajući – “O ovoj tihoj bolesti treba govoriti glasno, uz poruku – proveri nivo šećera u krvi, otkrij na vreme, stavi dijabetes pod kontrolu”.

STO GODINA OD PRONALASKA INSULINA

Ove godine se obeležava 100 godina od pronalaska insulina, jednog od najznačajnijih trenutaka u istoriji medicine, otkrića koje svakog dana znači život za milione ljudi širom sveta.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, obeležava se, na rođendan  Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom 1921. godine otkrio insulin. Pokrenut je 1991. godine od strane Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao odgovor na eskalirajuću zdravstvenu pretnju koju predstavlja dijabetes.

BONUS VIDEO: ŠTA ČEKA VOZAČE U 2022. GODINI: Sve je više nedoumica kada su automobili u pitanju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)