NEMAŠTINA TEŽA I OD 113 GODINA: Baka Đurđa je najstarija Srpkinja - živi u trošnoj kući od male socijalne pomoći (FOTO)

J. STOJKOVIĆ

04. 11. 2021. u 08:30

U SELU Radovnica, u planinskoj mahali Rupica, trošna kuća koja svakog časa može da se sruši, dom je bake Đurđe Marković, za koju se veruje da je sa 113 godina najstariji stanovnik Srbije.

НЕМАШТИНА ТЕЖА И ОД 113 ГОДИНА: Бака Ђурђа је најстарија Српкиња - живи у трошној кући од мале социјалне помоћи (ФОТО)

Foto T. Misirlić

O njoj brine sin Miroslav, ali i sam narušenog zdravlja posle udesa koji je preživeo. U kući do koje se stiže samo terenskim vozilom, žive od bakine socijalne pomoći koja iznosi tek toliko da jedva kupe pelene za nju i najosnovnije potrepštine. Za više od toga - nemaju!

Mlada Tamara Misirlić iz Vranja, brucoš Pravnog fakulteta, već je organizovala desetine humanitarnih akcija. Od marta 2020. zbrinula je više od 40 porodica, noseći pomoć i u najudaljenije krajeve Pčinjskog okruga. Uspela je da dođe i u Radovnicu i da poseti baku Đurđu, kako bi apelovala na javnost i pomogla starici.

- Sudeći po dokumentima, baka Đurđa je rođena davne 1908. godine, preživela je oba svetska rata i sve vreme je pomagala našim vojnicima. Zbog toga su Bugari hteli da je ubiju, ali ova spretna žena je uspela da pobegne sa detetom u naručju. Rodila je 17 dece, a najstarija ćerka ima 94 godine - priča nam Tamara, inače uspešna karatistkinja, nosilac crnog pojasa, ovenčana sa više od 300 medalja.

Foto T. Misirlić

Iako gotovo da nema porodice u Pčinjskom okrugu koja se bori sa siromaštvom, a da im Tamara nije pomogla animirajući donatore i humane ljude, kaže da su je prizor bespomoćne starice i teški uslovi života gotovo ostavili bez reči.

Sin Miroslav pomaže koliko može, Foto T. Misirlić

- Baka Đurđa živi u teškim uslovima, sa sinom Miroslavom, u selu Radovnica. Kuća im je stara i propala, grede na plafonu su se iskrivile i samo je pitanje trenutka kada će se sručiti na njih dvoje. Žive od bakine socijalne pomoći od koje mogu da kupe pelene, nešto hrane i da plate to malo struje što potroše. Imaju i nekoliko koza, koje će morati da prodaju ili da ih poklone, jer para da ih prehrane nemaju dovoljno, a Miroslav posle udesa koji je preživeo više nije sposoban da sve radi sam - opisuje Tamara detalje kompleksne porodične situacije Markovića i apeluje na ljude dobre volje da koliko mogu, pomognu ovoj starici da dostojanstveno proživi svoju duboku starost.

Kuća porodice Marković, Foto T. Misirlić

Ivana Tasić, direktorka Centra za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite kaže da u ovu ustanovu nikada nije stigao zahtev za smeštaj bake Đurđe Marković u Centar u Vranju.

Ljudi koji nemaju krov nad glavom i koji žive u lošim uslovima smeštaju se u Prihvatilište za stare nakon što lokalni Centar za socijalni rad proceni, donese odluku i uputi zahtev. Prema rečima Ivane Tasić, takav zahtev nikada nije stigao iz Trgovišta.

Tamara Misirlić, Foto Privatna arhiva

Pomoć

TAMARA Misirlić u okviru humanitarnih akcija koje sprovodi, apelovala je da se pomoć baki Đurđi i njenom sinu Miroslavu šalje na adresu: Đurđa Marković, selo Radovnica, Trgovište, ili uplatom novca na Miroslavljev račun broj 200-116838311-21.

Uspela da pobedi koronu

U MARTU ove godine, "Novosti" su pisale o baki Đurđi Marković, koja je uprkos mnogobrojnim pridruženim bolestima i kompleksnoj zdravstvenoj situaciji, uspela da pobedi koronu i to u kućnim uslovima. Lekari su jedva uspevali da zbog lošeg puta dođu do njihove trošne kuće u Radovnici.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april