POSTOJI LI I DALJE "OBIČNA" PREHLADA? Doktor Petrović odgovara na pitanje - da li je sada sve korona

Novosti onlajn

02. 11. 2021. u 08:13

IMAJUĆI u vidu koliko svakodnevno imamo novozaraženih, mnogi se pitaju postoji li išta drugo osim koronavirusa i da li su nestale prehlade.

ПОСТОЈИ ЛИ И ДАЉЕ ОБИЧНА ПРЕХЛАДА? Доктор Петровић одговара на питање - да ли је сада све корона

Foto: Printscreen/Jutjub/24 Vesti

Odgovor epidemiologa prof. dr Vladimira Petrovića, direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine i člana Kriznog štaba, iznenadio je mnoge.

- U septembru, s polaskom u školu, uvek nastupa epidemija akutnih respiratornih infekcija kod dece. Tako je bilo i ove godine. Tokom septembra i oktobra na devetoro dece koja su se javila lekaru u Novom Sadu, a sve smo testirali, samo jedno je imalo kovid, a osmoro nešto drugo - respiratorni sinicijalni virus, a kružili su i rinovirusi i adenovirusi, što su virusi prehlade.

Od bakterija registrovan je streptokokus pneumonija, a od virusa koji se ređe javljaju metapneumovirus. Za dvoje dece postojali su neki drugi uzročnici, koje nismo mogli da utvrdimo, ali očigledno takođe blagi i davali su kliničku sliku prehlade. Javljao se i beta hemolitički streptokok, tj. gnojna angina - kazao je prof. Petrović.

Profesor Petrović odgovara i na pitanje ima li, osim testiranja, načina da se razlikuju prehlada i korona?

- Nažalost, ne. Sve te akutne respiratorne infekcije javljaju se vrlo slično, jedino grip naglo obara, iznenada se pojavi i dovede do visoke temperature, koja obara čoveka. Kod korone se prvo pojave kašalj i neki drugi simptom, pa tek onda temperatura. Ali, to je, nažalost, karakteristika i drugih virusa i bakterija, tako da ih je gotovo nemoguće razlikovati bez laboratorijske dijagnostike.

(Kurir)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI GREŠE - KO IMA PRVENSTVO? Burna rasprava na internetu - neslaganje instruktora vožnje i sudskog veštaka