JOVAN RISTIĆ I BERLINSKI KONGRES: Predavanje Srđana Graovca na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V. N.

26. 10. 2021. u 22:00

JOVAN Ristić, srpski državnik, diplomata, istoričar i akademik, jedan je od najmoćnijih ljudi u srpskoj politici od 1868. do 1893. godine.

ЈОВАН РИСТИЋ И БЕРЛИНСКИ КОНГРЕС: Предавање Срђана Граовца на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: Srđan Graovac (KCNS)

Ristić je u dva navrata bio namesnik u ime maloletnih vladara: najpre u ime kneza Milana Obrenovića, a potom i u ime njegovog sina kralja Aleksandra.Uspeo je da iskoristi Milanovo maloletstvo i političko neiskustvo drugih namesnika da se usvoji Namesnički ustav.

Bio je predstavnik Kneževine Srbije na Berlinskom kongresu na kom je priznata nezavisnost Srbije. Učešće na tom međunarodnom skupu uzele su sve velike evropske sile, dok malim državama nije bilo dozvoljeno da prisustvuju glavnim sastancima.

Ristić je iskoristio svoj uticaj na najbolji način. Bila je to kruna njegove dotadašnje karijere i vreme vrhunca njegovog uticaja na političke tokove u Srbiji. Ishod pregovora je bio Berlinski mir kojim su Rumunija, Srbija i Crna Gora priznate kao suverene države, a Bugarska kao autonomna kneževina pod otomanskim suverenitetom.

Predavanje istoričara Srđana Graovca na temu „Jovan Ristić i Berlinski kongres" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - KADA NEKO UME I VOLI: Prokopije golim rukama u šumi lovi krokodile

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...