PREMINUO POSLANIK SKUPŠTINE SRBIJE: Đuro Perić izgubio bitku sa korona virusom

Novosti onlajn

26. 10. 2021. u 19:30

ĐURO Perić (91), najstariji poslanik u Skupštini Srbije, iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i član glavnog odbora stranke, preminuo je.

ПРЕМИНУО ПОСЛАНИК СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ: Ђуро Перић изгубио битку са корона вирусом

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako se saznaje on je umro u Kovid bolnici u Batajnici, a korona virusom zarazio se pre mesec dana u staračkom domu na Bežanijskoj kosi gde je pre nekoliko meseci sam prešao da živi, da ne bi bio teret svojoj porodici.

Perić je, u ime Saveza penzionera Srbije, bio član Upravnog odbora Fonda PIO. U februaru 2008.godine postao je zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda, a 2010. godine izabran je za predsednika da bi ubrzo napustio tu funkciju kako ne bi bio u sukobu interesa.

Perić je bio poznati kriptolog koji je tumačio šifrovane poruke upućene lično maršalu Josipu Brozu Titu. On se 1961. godine kao stručnjak za ovu oblast ukrcao na brod "Galeb" na kome je prokrstario Afrikom.

Međutim, i pre toga se posebno istakao u svom poslu. Naime, do njega je 1952. godine dospela šifrovana poruka koju je policija oduzela na granici.

- Satima sam je tumačio. Pisalo je da su sve brane na Dravi minirane i da će za pet dana eksplodirati. Brzo sam obavestio šefa, a on policiju. Sprečili smo katastrofu koju je želela da napravi ustaška emigracija. Šta se spremalo nikada nije objavljeno. Dobio sam nagrade i rečeno mi je da sam ispunio životni vek - ispričao je svojevremeno Perić.

Bio je potpredsednik PUPS-a. Na parlamentarnim izborima 2020. godine našao se na 45. poziciji na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu" i ponovo dobio poslanički mandat.

(Telegraf)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)