HAJKA na srpski udžbenik gramatike za đake osmog razreda, koju vode hrvatski zvaničnici, dolazi od onih čiji su preci jedini na svetu imali koncentracioni logor za decu. Jezik koji se danas naziva hrvatski bio je još krajem 19. veka jezik Vuka Karadžića i Đure Daničića. I govorili su ga najpoznatiji hrvatski lingvisti tog doba. Tako da danas ćiriličke table lupaju i ćirilička slova zatiru tamo gde su im preci "srpski štitili i srpski pisali".

Komentari (9)

ban Kulin

10.10.2021. 13:40

Ja to govorim i pišem sve vreme! Današnji srpski jezik je jezik Vuka Karadžića i Đure Daničića, srpski jezik je dakle njihovo autorsako delo i kao takvo pripada njihovim naslednicima, a to su Srbi, jer su i Vuk Karadžić i Đuro Daničić bili Srbi, s druge strane svi oni koji se koriste tim istim jezikom, a nisu Srbi nemaju pravo da tom jeziku daju nekakva nakaradna imena kao što su: hrvatski, bosanski ili crnogorski jezik! Zaštitimo autorsko pravo koje imamo na srpski jezik i to pred međunarodnim sudovima, dosta je više da nas potkradaju bivša "braća", ili neka priznaju da govore srpski jezik ili neka izmisle novi potpuno nov i drugačiji jezik i neka ga zovu kako hoće, pa da se više nikada s njima ne razumemo.

miki

10.10.2021. 14:08

Istina i samo istina .Sto istina nekog boli mi nismo krivi i imamo lek za to a to je istina i samo istina.A za vas gospodine bravo da se niste uplasili istine.Nadam se da je doslo vreme da se brani i dokaze nase. Drugi sa punim pravom da dokazuju i brane svoje ali bez kradje naseg .IZVOLITE DOKAZITE DA OVAJ COVEK NE GOVORI ISTINU.VRLO JEDNOSTAVNO ILI JE MOZDA NESTO NE JASNO-SVIMA SVAKO DOBRO.

Mile

10.10.2021. 14:34

Није ми јасно шта има Хрватска са вашом граматиком односно Српском.Ми ћемо да уређујемо по нашем систему,а не хрватићи да ми то раде јадно немамо своје ЈА.

Srbin sa Kosova

10.10.2021. 14:39

Велики корак ка истини. Сада су на реду српски историчари који морају обзнанити истину о вештачким народима које је политика стварала унутар српског етничког корпуса. ово је прилика да се погледамо у очи. Истина на Балкану, једини је начин да се за сва времена онемогуће братоубилачки ратови и бесмислена мржња истокрвне браће.

Aleksandra

10.10.2021. 15:20

Sjajno isticanje političke i lingvističke suštine. Struku treba slušati i ne povoditi se za pilitičkim pritiscima iz Hrvatske. Sve dobro piše u udžbeniku. Niko se ni oko koga nije ogrešio. Sjajan tekst Ljilje Begenišić!

normalno

10.10.2021. 15:25

Srbi ne samo da su blesav narod oni su još bezobrazniji narod koji živi u nekim svojim mitovima zato i jeste tu gdje jeste samo tako nastavite daleko će te dogurati

Razuman Srbin

10.10.2021. 16:55

Одличан чланак. Без икакве идеологије и острашћености, објективан, историјски поткрепљен, друштвено зрео. Никога не вређа, а даје континуитет идеја и развоја које су Хрвате одвеле у крајност у којој су и даље заробљени својом вољом.

Ivan Zgrozeni

11.10.2021. 08:58

@ ban Kulin Gluposti. Nijedan jezik se ne moze pripisati pojedincu sem mozda esperanta. Jezik je ziv, evoluira i u tome ucestvuje kolektiv. Najbolji dokaz za to je krvatski novogovor. Pojedinci izmisljaju nove reci da bi sto manje bio srpski ali to nije zazivelo u puku. Narod i dalje govori naski.

buki

25.10.2021. 10:45

@Ivan Zgrozeni - Hrvatska organizuje i takmičenja za smišljanje novih reči, a za pobednike obezbeđuje primamljive nagrade i istrajno radi na formiranju jezika. Za to vreme, ja sve češće u razgovoru sa mladima Srbije, dolazim do toga da zastanu i naglas se zapitaju ''kako se to kaže na srpskom''. Naša deca od jugoslovena postadoše evropljani i srpskohrvatski zameniše engleskim. Svi natpisi na javnim mestima su nam napisani latinicom, ali baš SVI. Skoro sam šetala kroz Obrenovac i nijedan jedini natpis nije na ćirilici. Tužno, kako samodestrukcijom uz svesrdnu ''pomoć'' srbomrzitelja, nestaje jedan plemeniti veliki narod.