I DOAJENI SE BORE ZA ČELO KOMORE: Zahuktava se trka za mesto prvog čoveka beogradske advokature

V. C. S.

30. 09. 2021. u 09:35

DVOJICA advokatskih bardova boriće se, između ostalih, za čelnu funkciju u Advokatskoj komori Beograda - Branislav Tapušković, koji je već predao kandidaturu, i Zdenko Tomanović, koji je poslao advokatima cirkularno pismo u kom je najavio svoju kandidaturu.

И ДОАЈЕНИ СЕ БОРЕ ЗА ЧЕЛО КОМОРЕ: Захуктава се трка за место првог човека београдске адвокатуре

Tapušković i Tomanović u trci

U pismu koje je Tomanović poslao kolegama i AKB, on ukazuje na "vaninstitucionalno vladanje i pravnu nekulturu", "nametanje podaničke i koruptivne svesti" i "pravnu i političku praksu koja vodi ka neustavnom jedinstvu". U takvim okolnostima, kako je poručio, "advokati imaju moralnu i profesionalnu obavezu da se bore za vladavinu prava, nezavisne i samostalne institucije".

Treći izvesni kandidat je Čedomir Kokanović, poznat kao organizator advokatskih protesta u junu "Ni korak nazad". Za razliku od prethodnih godina, poznati branilac Zora Dobričanin, kako nam je sama potvrdila, neće se kandidovati.

Prema izvorima "Novosti", do izbora se očekuju bar još dve-tri kandidature, budući da je Komora duboko podeljena. To je pokazala i junska skupština, kada je dosadašnji predsednik Jugoslav Tintor podneo neopozivu ostavku. Uprkos tome, on je dobio najviše glasova u ime AKB za UO Advokatske komore Srbije. U UO AKS ušao je i njegov najveći kritičar Dragoslav LJubičanović.

Advokati s nestrpljenjem očekuju i eventualnog kandidata za predsednika AKB iza kog će stati postojeća većina u UO beogradske Komore. U tom slučaju, kako saznajemo, neke od aktuelnih kandidatura mogle bi da budu povučene.

Izbori za novo rukovodstvo AK glavnog grada zakazani su za 23. oktobar. Osim predsednika i potpredsednika, skupština branilaca biraće i članove Upravnog i Nadzornog odbora, disciplinskog tužioca i njegovog zamenika, predsednika disciplinskog suda i sudije.

PRVA ŽENA NA ČELU AKS

PRVI sastanak novog saziva Upravnog Advokatske komore Srbije biće održan u ponedeljak i na njemu će biti definisani dalji koraci u vezi sa pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda povodom troškova obrade kredita. Mandat novih članova UO potvrđen je prošlog vikenda, kada je i Jasmina Milutinović postala prva žena predsednik AKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKA SRPSKA SVADBA U PARALIJI: Iznenadna odluka, ni roditelji nisu znali - vlasnik hotela obezbedio sve o svom trošku (FOTO)