TREĆI PUT OBOLELA OD KORONE: Iako je kompletno vakcinisana, Kragujevčanka Sandra Filipović (38) od novembra muči muku sa virusom kovida 19

D. MATOVIĆ

19. 08. 2021. u 10:00

BEZMALO deset meseci Kragujevčanka Sandra Filipović (38) je u teškoj situaciji zbog virusa korona.

ТРЕЋИ ПУТ ОБОЛЕЛА ОД КОРОНЕ: Иако је комплетно вакцинисана,  Крагујевчанка Сандра Филиповић (38) од новембра мучи муку са вирусом ковида 19

Sandra Filipović

Naime, u novembru protekle godine obolela je od kovida 19 prvi put, onda je ponovo bila pozitivna u februaru. U junu je dobila obe doze vakcine, a pre nedelju dana PCR test je još jednom pokazao pozitivan rezultat.

- Ne znam šta da radim, skoro sve vreme sam zatvorena - kaže nam Sandra Filipović. - Ostala sam bez posla kada sam prvi put obolela, nisam bila zaposlena za stalno. Od tada ne mogu ni da tražim posao, niti da izađem iz začaranog kruga.

U Kliničkom centru Kragujevac kažu da je ovo jedinstven slučaj. Lekari pretpostavljaju da je Sandri veoma slab imunitet i da je najverovatnije od novembra sve vreme pozitivna.

- Niko mi nije rekao da mi je imunitet slab - kaže naša sagovornica. - Pre kovida nisam bolovala od teških bolesti. Niti sam operisana, niti sam se lečila.

Sandra tvrdi da joj nisu rađeni kontrolni testovi, iako je reč o svojevrsnom fenomenu. Niko je nije pozvao ni da uradi dodatne analize.

- Tražila sam da se testiram posle dve nedelje, ali mi je rečeno da nema potrebe - kaže Sandra. - Lekari su iznenađeni što posle svega nemam antitela. Ne umeju to da objasne, a neće da me pošalju na dodatna ispitivanja. Kao da ih to ne zanima. Nijednom nisam imala teške simptome, ali svaki put sve vreme moram da budem u kući. Ne znam kako da se ponašam.

Sandrina ćerka je ranije preležala koronu, dok se Sandrin suprug, iako je svakodnevno sa njima, nije zarazio.

- Najteže mi je što ne mogu da vidim majku. Ona je dijabetičar, boluje od raka i ne smem da rizikujem da je zarazim. Znam da moram da joj pomognem, a ne mogu - govori nam Sandra.

Primer ove Kragujevčanke nije usamljen. U svetu je zabeleženo još nekoliko sličnih slučajeva ponovne infekcije. Australijski reporter Ričard Vilkins je bio među onima koji su takođe imali fluktuirajuće rezultate testa. On je na instagram-profilu podelio slične informacije, te da je više od tri puta bio pozitivan iako nije imao nikakve simptome.

VAŽAN NAČIN UZIMANjA UZORKA

UPRKOS višestrukim izveštajima o mogućnosti ponovne infekcije, neki stručnjaci su sumnjičavi da je tako nešto uopšte moguće. Iako ne isključuju mogućnost ponovne infekcije, smatraju da je važan način kako se rade testovi, jer je moguće uzeti trajni virusni materijal iz ćelija, čak i nakon što je virus ubijen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja