KADA SU OBOLELI OD KORONE NAJZARAZNIJI? Srpska naučnica iz NJujorka o PCR testu i da li je on garancija da oboleli nije infektivan (FOTO)

Novosti online

14. 12. 2020. u 00:45

AKO je opšte poznato da se Covid 19 prenosi već dva-tri dana pre pojave prvih simptoma bolesti, onda je novina da PCR test nije potpuna garancija da oboleli nije infektivan.

КАДА СУ ОБОЛЕЛИ ОД КОРОНЕ НАЈЗАРАЗНИЈИ? Српска научница из Њујорка о ПЦР тесту и да ли је он гаранција да оболели није инфективан (ФОТО)

Foto: Tviter

To je pokazala najnovija naučna studija o koroni čije je rezultate objavila srpska naučnica Isidora Stanković, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD-u.

Stanković često na Tviteru pokušava da informiše srpsku javnost o naučnim saznanjima u vezi sa Covidom 19 pa je svojevremeno napisala da se radi o najpametnijem virusu. Danas je u nekoliko postova izložila rezultate najnovije studije o koroni.

-Šta kaže nauka: Kada neko može da prenese kovid-19 drugoj osobi? Prema novoj studiji (koja je analizirala objavljene studije od 2003-2020 o svim koronavirusima) osoba je infektivna 2-3 dana pre pojave simptoma i čak devet dana nakon pojave simptoma - napisala je Stanković na Tviteru.

Mlada naučnica objasnila je i kada je zaraženiji najopasniji po okruženje.

- Maksimalne količine aktivnog virusa detektuju se u gornjim disajnim putevima u prvih sedam dana nakon izlaganju infekciji. Studija ukazuje da iako asimptomatski i simptomatski slučajevi nose u sebi slične količine virusa, asimptomatski bolesnici brže "čiste" virus iz organizma - poručila je Stanković.

Foto: Tviter

Možda najzanimljiviji deo kratkog kursa o Covidu 19 stigao je na kraju.

-"Kontrolni" PCR i nije najbolja opcija da bi se oboleli smatrao neinfektivnim jer PCR detektuje i najmanje količine virusnog genoma u organizmu. Prema studiji, u nekritičnim slučajevima je 10 dana nakon pojave simptoma dovoljno da oboleli prestane da bude i infektivan - zaključila je srpska naučnica.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!