RADOST ČEKANA ŠEST GODINA: U "Narodnom frontu" rođena prva beba iz embriona zamrznutog o trošku države

B. RADIVOJEVIĆ

10. 08. 2021. u 09:06

U GINEKOLOŠKO-akušerskoj klinici "Narodni front" rođena je prva beba iz embriona zamrznutog o trošku države, a na "putu" je još desetoro dece začete na isti način!

РАДОСТ ЧЕКАНА ШЕСТ ГОДИНА: У Народном фронту рођена прва беба из ембриона замрзнутог о трошку државе

Srećna majka sa sinom

Dečak težak 3,920 grama, koji je na porođaju dobio i visoku ocenu, iznad devet, rođen je prirodnim porođajem u petak, danas će sa svojom mamom kući.

- Punih šest godina borili smo se sa sterilitetom, nismo odustajali, i sada smo neopisivo srećni - kaže, za "Novosti", porodilja Enesa Rizvanović (28) iz Novog Pazara. - Rodio se naš Mehmed. Ovde u "Narodnom frontu" radili smo i prvu vantelesnu, koja nije uspela, ali smo zamrzli višak embriona i sada evo, napokon, imam sina u naručju. Kod kuće, u Novom Pazaru, sve je spremno, jedva čekam da muž Aldin dođe po nas.

I profesor dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front" ponosan je na prvu bebu rođenu u ovoj klinici iz odmrznutog embriona kroz program koji finansira država.

- Ovo je veliko zadovoljstvo i kruna uspeha našeg tima sa Odeljenja za vantelesnu oplodnju, koje ostvarenje šestogodišnjeg sna sada srećnih roditelja dodatno pojačava - kaže prof. Miković, za "Novosti". - Mi smo pre godinu dana promenili pristup načinu zamrzavanja i odmrzavanja embrina i sada vidimo prvi rezultat toga, a čekamo još 10 beba koje su "na putu". Za našu ustanovu je to divno. Kvalitet tog postupka je na visokom evropskom nivou i to budućim roditeljima uliva još više poverenja.

Mogućnost da zamrznu višak embriona o trošku države parovima koji se bore sa potomstvo mnogo olakšava, posebno ženama, jer ne moraju svaki put da prolaze sve faze VTO, od kojih su neke i neprijatne.

- Sa odmrznutim embrionom preskačemo prve tri, pa i četiri stepenice u postupku VTO, kao što je, recimo, hormonska stimulacija - objašnjava prof. Miković. - Odmah se pristupa embriotransferu, a procenat uspešnosti je visok.

U "Narodnom frontu" je od početka godine urađeno 350 postupaka vantelesne oplodnje iz stimulisanih ciklusa. Doktor Miković kaže da iz svakog drugog imaju ostvarenu trudnoću.

- Prethodnih godina radilo se do 260 postupaka za celu godinu, a ove ćemo duplirati taj broj - kaže prof. Miković.

VIŠE KADRA I OPREME

UZ izmenu protokola povećanju uspeha VTO postupaka u "Narodnom frontu", prema rečima direktora Mikovića, doprinelo je i investiranje u kadar i opremu, za šta je, kaže, zaslužno Ministarstvo zdravlja.

- Imali smo u poslednjih godinu dana izrazitu pomoć resornog Ministarstva zahvaljujući kojoj je nabavljeno 17 malih inkubatora, tri velika, dve komore, jedan mikroskop za mikromanipulacije pri oplodnji, dva ultrazvuka - priča prof. Miković. - Zahvaljujući tome možemo da dupliramo broj postupaka VTO, a ojačali smo i kadrovski. Umesto tri, sada imamo pet embriologa i još dva na volonterskoj specijalizaciji. Na postupak VTO čeka se samo koliko je nužno da par prođe pripremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...