BAGERI OTKRILI GROBLJE HRIŠĆANA IZ 6. VEKA: Novi nalazi arheologa iz Beograda i Kruševca u selu Maskare kod Varvarina (VIDEO)

S. BABOVIĆ

07. 08. 2021. u 14:17

SREDINOM juna, radnici na gradilištu Moravskog koridora u ataru sela Maskare kod Varvarina pronašli su pet skeleta, a upravo započeta zaštitna arheološka istraživanja stručnjaka iz Kruševca i Beograda kod postojećeg lokaliteta Bedem, dala su nova, neverovatna otkrića.

БАГЕРИ ОТКРИЛИ ГРОБЉЕ ХРИШЋАНА ИЗ 6. ВЕКА: Нови налази археолога из Београда и Крушевца у селу Маскаре код Варварина (ВИДЕО)

Foto S. Babović

Kako saznajemo, arheolozi su došli do ostataka čak 12 ljudi i potvrdili postojanje čitave nekropole iz druge polovine 6. veka!

Ispostavilo se da je gusta vegetacija "skrivala" celo groblje, koje se nalazi oko 100 metara od južnog bedema već poznatog utvrđenja i 120 metara od trobrodne bazilike otkrivene 2008. Arheolozi Narodnog muzeja Kruševac sa kolegama iz Arheološkog instituta u Beogradu, objašnjavaju da nema dileme da je reč o hrišćanima, čiji su ostaci odlično očuvani.

- Sprovodimo zaštitna arheološka istraživanja na delu nekropole koja je direktno u vezi sa lokalitetom i verovatno potiče iz druge polovine 6. veka, kada je nastalo i utvrđenje - kaže za "Novosti" Marin Bugar, arheolog Narodnog muzeja Kruševac, koji je godinama istraživao Bedem kod Maskara. - Do sada smo otkrili 12 skeleta. Ima indicija da su sahranjivani u grobnice od opeka. Naš zadatak je da ih sve otkrijemo, sačuvamo i omogućimo nastavak radova na samoj trasi.

Bugar objašnjava da je izuzetno važno što su šest godina posle poslednjih istraživanja na lokalitetu, arheolozi ponovo dobili priliku da saznaju više o samom nalazištu, ovog puta kroz "priču" o ljudima koji su tu nesumnjivo živeli. Stručnjaci ne isključuju mogućnost da su naišli na grobove sveštenika.

Sav arheološki materijal biće konzerviran i poslat u Arheološki institut na analize, a potom prosleđen kruševačkom Muzeju. Naši sagovornici se nadaju da će dovršiti radove u narednih 10 dana. Istraživanja teku brzo, budući da su na nalazištu angažovani i radnici konzorcijuma "Behtel-Enka", koji rade na izgradnji Moravskog koridora.

UTVRĐENjE VIZANTIJSKOG CARSTVA

BEDEM Maskare vanredno je arheološko utvrđenje nizijskog tipa, koje se nekada nalazilo uz sam tok Morave, koja je u međuvremenu meandrirala. U vreme cara Justinijana, navodi arheolog Marin Bugar, bila je važna strateška, komunikacijska i kontrolna tačka Vizantijskog carstva i sva je prilika da su se svojevremeno negovale velike ambicije za utvrđenje. Bedem čuva i starije slojeve, naselja iz praistorije, ali i tragove naselja iz 12. i 13. veka. Stručnjaci rade na delu nekropole koja prati potporni zid budućeg auto-puta Pojate - Preljina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024