Opasne posledice neodgovornog sunčanja!

Promo

30. 07. 2021. u 08:30

SUNČANjE u ovim vrelim letnjim danima je obavezno čak i ako je potpuno neplanirano!

Опасне последице неодговорног сунчања!

FOTO: Depositphotos

Prosto je dovoljno i da se boravi napolju bez zaštitne kreme svega pola sata da bi se tragovi sunca jasno videli na koži! Zato je važno znati da posledice od sunčanja i izgorele kože svakako postoje i mogu biti opasne!

Šta kada koža izgori od sunca?


Ako se slučajno dogodi da se boravak na suncu produži, bez adekvatne zaštite, opekotine
su gotovo zagarantovane. One se javljaju u više faza, zapravo stupnjeva, određenim po
jačini i ozbiljnosti.

Tako je prvi stepen jako crvenilo kože, bol, osetljivost na dodir, najčešće je to osećaj pečenja kože.

Zatim dolazimo do drugog stepena kada se pojavljuju sitni plikovi puni tečnosti na mestima kože na koju je sunce imalo baš jako dejstvo (najčešće grudi, leđa ili noge).

I treći i najgori stepen je zapravo koža koja je izgorela toliko da se stvore rane, praćenje glavoboljom, povraćanjem, mučninom, vrtoglavicama..

Ova oštećenja kože od sunca se mogu sanirati i smiriti oblogama, topikalnim lečenjem i

ponekada regenerativnim gelovima i kremama, osim u trećem stupnju kada je neophodna
lekarska pomoć.

Ipak, posledice su mnogo trajnije.


Posledice koje ostaju na koži nakon sunčanja


Najčešće posledice koje ostaju nakon sunčanja ili boravka na suncu bez zaštite su zapravo
staračke pege, fleke na licu i telu u vidu hiperpigmentacije i poremećenog rada melanocita (ćelija zaduženih za pigmentaciju kože), ožiljci, a u nekim slučajevima pege pa i mladeži koji često umeju da se upale.

Što se staračkih pega i fleka na licu tiče, postoje razni tretmani koji ih mogu ublažiti pa čak i izbeliti na neko vreme. Na primer upravo izbeljivanje lica je tretman koji se radi i obično podrazumeva neku vrstu kiselina (bilo prirodnih ili sintetičkih) koje deluju na samu jako pigmentisanu regiju.

Što se tiče prirodnih trikova, tu su kombinacije voćnih kiselina, najčešće citrusa (limuna, narandže) i sode bikarbone, mada može pomoći i mleko.

Ova sredstva mogu malo smanjiti posledice neodgovornog sunčanja kada su fleke ili pege u pitanju. Međutim kada su posledice ozbiljne poput mladeža koji imaju neku neuobičajenu

reakciju, vreme je da se poseti lekar. Neretko se ćelije mladeža “podljute” pod uticajima štetnih zraka i zračenja, te se javljaju ozbiljna stanja poput raka kože ili melanoma koji napada pigmentisane ćelije (poput mladeža). Tada je neophodno lečenje, tretmani kao i hirurške intervencije da bi se problem adekvatno lečio!

Kako oporaviti kožu nakon opekotina od sunca?


Ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije iskusila posledice sunčanja bez zaštite, ali obično u manjim i lakšim oblicima. I u tim momentima kada koža peče i jako je osetljiva na dodir (pa makar i lagane odeće), svi imaju neki savet ili trik kojim se služe! Najčešće je to nešto što se maže na kožu i umiruje i hladi, i gotovo uvek je to - jogurt! Da, jogurt, kao super rashlađujuće sredstvo za kožu koja je pocrvenela na suncu. I stvarno pomaže, jer pored toga što hladi, dobre bakterije u jogurtu pomažu da se koža brže regeneriše i zaceli.

Pored jogurta tu je aloe vera, koju je dovoljno samo preseći na pola i utrljati u kožu koja je povređena nakon sunčanja. Postoji i kupovni aloe vera gel koji je jednako efikasan kao i domaća uzgajana biljka aloje.

Dobro je i da, u toku vrelih dana, uvek uz sebe imate i kremu ili mleko za telo koje umiruje kožu nakon sunčanja. Obično su na biljnoj bazi i sadrže kantarionovo ulje ili slične regenerativne sastojke koje pomažu koži da se oporavi nakon sunčanja (čak i ako ne dođe do oštećenja).

Za neke trajnije i bolje tretmane, pogotovo lica koje je bilo izloženo sunčevim zracima, nije loše posetiti stručnjake i odraditi temeljan tretman. Lice je i najčešće je na udaru jer je lako prevideti mazanje tih delova tela, a teško je sakriti celo lice od sunca. Zato mezoterapija lica nije loša opcija nakon odmora ili sunčanja. Ovo je brz način da se povrati elastičnost lica, da se koža obnovi i regeneriše i odiše svežinom.

Pored ovoga dobro je uvek imati na umu da je prevencija najbolja opcija:

Kako sprečiti posledice od sunčanja?

Jednostavno da jednostavnije ne može biti: neophodno je voditi računa o zaštiti kože!

Pogotovo sada kada živimo u eri klimatskih promena i nepogoda, neviđenih vrućina i
sunčevih zraka koji prže sve pred sobom.

Sada više nego ikad je vreme da se počne obraćati posebna pažnja na negu kože, pogotovo

dečije! Zato je neophodno da uvek pri ruci budu kreme za sunčanje sa visokim zaštitinim
faktorom, i što više prirodnih minerala koji su prirodni repelenti ultraljubičastog zračenja. Zatim da se obavezno najvreliji delovi dana provode u zatvorenim prostorijama ili u velikoj hladovini koja će štititi kožu. Hlad ispod drveta možda nije najbolja opcija, jer se čak i u takvoj hladovini štetnja zračenja reflektuju i upijaju u kožu.

Nakon boravka na suncu obavezno je negovanje kože, čak i ako nije izgorela, i to vrlo

hidratantnim mlekom ili kremom za telo, najbolje na prirodnoj bazi koja će stvarno osvežiti i delovati na kožu.

I da se ne zaboravi lice! Lice posebno mazati, više puta nego ostale delove tela jer se sa njega krema brže skida. Posebno obratiti pažnju na nos i nausnice (zbog znojenja se krema brže skida), takođe na uši, predeo ispod brade pa i vrat (spreda i pozadi).

Decu uvek mazati dva puta, drugi put preventivno da se pokrije i neki slučajno izostavljen deo!

Dodatni savet je da se pije puno tečnosti, nose šeširi, jer se od ovako jakog sunca lako

dehidrira ili dobije sunčanica!

Sunčanje treba shvatiti ozbiljno, a ne samo kao sredstvo za postizanje tamnog tena. Na

sunčanje uvek treba ići dobro pripremljen i u vreme kada sunce nije preterano jako, čak i ako ne deluje da se tada može pocrneti. Ten će postajati tamniji čak i u ranim jutarnjim ili popodnevnim satima, ali i tada je važno imati odgovarajuću zaštitu da bi se izbegle moguće opasne posledice!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?