DVOJKAŠI ĆE PODUČAVATI NAŠU DECU: Zbog slabog interesovanja fakulteti upisuju i kandidate sa lošim uspehom

Lj. BEGENIŠIĆ

17. 07. 2021. u 16:00

NAKON prvog upisnog kruga na fakultetima Univerziteta u Beogradu najviše slobodnih mesta na budžetu ostalo je na Filološkom fakultetu - 247.

ДВОЈКАШИ ЋЕ ПОДУЧАВАТИ НАШУ ДЕЦУ: Због слабог интересовања факултети уписују и кандидате са лошим успехом

Foto P. Milošević

To posebno važi za smer srpski jezik i književnost gde je prazno čak - 65 mesta. I na Poljoprivrednom fakultetu ostalo je dosta slobodnih indeksa - 202, na Rudarsko-geološkom 141, na Tehnološko-metalurškom ima još 107 upražnjenih mesta, na Šumarskom fakultetu 101, a na Učiteljskom fakultetu 74, i to 66 na smeru za učitelje i osam na smeru za vaspitače.

Neki od ovih fakulteta tradicionalno već godinama ne mogu da privuku dovoljan broj zainteresovanih kandidata. A zašto se retko ko opredeljuje da ide u učitelje pitali smo dekana Učiteljskog fakulteta Danimira Mandića.

- Srozano je dostojanstvo prosvetnih radnika, to je veći problem nego niske zarade koje su, takođe, jedan od razloga zašto maturanti izbegavaju nastavnički posao - kaže nam prof. Mandić.

- Pitanje nastavničkog kadra mora ozbiljno da se rešava, posebno motivacija mladih da se školuju za prosvetnog radnika.

ODZIV Mladi neće ni u agronome, Foto D. Dozet

Mandić upozorava da maturanti izbegavaju nastavničku struku na svim fakultetima gde postoje ti smerovi, a upisuju je po pravilu đaci sa lošim uspehom iz srednje škole, jer je konkurencija slaba.

- Trebalo bi da se za nastavnike školuju odlikaši, a ne učenici sa dovoljnim uspehom - ističe Mandić. - Ali, teško se odlučuju za prosvetu, kako zbog novca, tako i zbog odnosa roditelja i dece prema prosvetarima. Moramo raditi na podizanju dostojanstva nastavničke struke.

Danimir Mandić, Foto Tanjug

Ništa bolje nisu prošli ni učiteljski fakulteti u drugim gradovima, a podaci pokazuju da se na beogradski upisalo više brucoša nego na sve druge učiteljske fakultete u Srbiji.

Takođe, broj slobodnih mesta na Poljoprivrednom fakultetu pokazuje da mladi ne žele ni u agronome. Ovaj fakultet je uložio mnogo u promociju, kako bi privukao što više kandidata i očekivao je da će interesovanje biti veće nego prošle godine, ali efekat je izostao.

Zbog čega u jednoj poljoprivrednoj zemlji kakva je Srbija retko ko želi da bude agronom, pitamo.

- Zato što je posao težak i zahtevan, a slabo plaćen, pa deca nemaju motiv. Beže u neke druge struke - kaže nam dekan prof. dr Dušan Živković. - Poljoprivreda je potcenjena, pa mladi nemaju motiv.

Naš sagovornik smatra da bi država mogla da odigra važnu ulogu i pomogne tako što će promovisati i popularisati poljoprivrednu struku.

Kao dobar primer, prof. Živković navodi studente koji se upisuju na ovaj fakultet a čiji roditelji imaju farme ili neke druge sisteme, pa deca žele da unaprede porodični biznis od koga može lepo da se živi.

Drugi rok početkom septembra

ROK do koga fakulteti Univerziteta u Beogradu treba da dostave podatke o upisanim brucošima i broju slobodnih mesta za drugi upisni rok ističe danas. Drugi upisni rok planiran je za početak septembra. Prijave za upis podnose se 2. i 3. septembra, prijemni je 6. i 7, rezultati dan kasnije, a upis u drugom roku mora biti završen do 16. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima