VERNI SVEDOCI TITOVOG VREMENA: Dragoljub Kucljak (67) iz Paraćina sakupio 44.000 značaka, sve sa teritorije nekadašnje SFRJ

Z. RAŠIĆ

14. 06. 2021. u 17:55

BIVŠI cementarski radnik, sada penzioner, Dragoljub Kucljak (67) iz Paraćina, sakuplja značke različitog kvaliteta, oblika i veličine, a za pedeset godina prešao je zanimljiv put od dečačkog hobija do strastvenog kolekcionara. Bilo je i perioda kada su značke bile u "zapećku", ali se danas druži sa njima bezmalo po celi dan.

ВЕРНИ СВЕДОЦИ ТИТОВОГ ВРЕМЕНА: Драгољуб Куцљак (67) из Параћина сакупио 44.000 значака, све са територије некадашње СФРЈ

Dragoljub Kucljak sa delom svoje kolekcije / Foto Z. Rašić

Povezao se na internetu sa istomišljenicima i počeo da razmenjuje duplikate, tako da u njegovim albumima skoro da nema dva ista primerka. A najviše ih je - iz Titovog vremena.

Svaki srednjoškolac sedamdesetih godina prošlog veka kupovao je tokom ekskurzija ukrase ili značke. Sa tih putovanja to su bili najdraži suveniri, pa ni Dragoljub nije bio mimo sveta. Danas značke ne mogu nigde da se kupe u radnjama i kioscima, a sa putovanja se donose magneti.

- U to vreme brat mi je došao iz vojske i doneo stotinu komada značaka pa sam napravio svoj prvi album. Vremenom mi je to postalo pasija. Sortiram ih u albume. Velikih imam devetnaest, u svakom je oko sedam stotina komada, dok u 26 malih pakujem okrugle i pravougaone, sitne primerke. Nisam skoro prebrojavao, ali ih imam oko 44.000. Sve značke su različite, jer duplikate odmah menjam ili prodajem - priča ovaj neobičan sagovornik "Novosti".

Značke su verni svedoci svog vremena, a Dragoljub ih pakuje tematski. Od sportskih svih vrsta, preko privrednih - koje govore o moći preduzeća iz vremena Titove Jugoslavije, do lovačkih, planinarskih, akcijaških... Ima i značaka koje su grbovi gradova. Skoro sve su sa teritorije nekadašnje SFRJ. Neke je dobijao na poklon, pojedinačno ili cele albume, a većinu kupio.

Foto Z. Rašić

Kucljak kaže da mu je najomiljenija značka udarnička, ona koju je stekao kao učesnik radne akcije. Bilo je to 1976. godine. Najlepše vreme. Sa akcijašima je tada menjao tok Nišave, gradio novo korito. Od lokalnih motiva, poseduje različite serije štofarskih, cementaških i značaka Srpske fabrike stakla. A tu je i nekad moćna društvena fabrika "Budućnost".

- I kafane su nekada imale svoje značke, pa i Opština koja je menjala grbove i boje. Danas takav suvenir ne može nigde više da se kupi, niko ih ne pravi. Nabavljaju se samo od kolekcionara. A nekad su najveći proizvođači značaka bili "Ikom" u Zagrebu i "Aero" u Celju. Pravili su emajlirane primerke skoro duplo skuplje nego obične - kaže Kucljak.

Nabrajajući kolege sa istom pasijom, Dragoljub zaključuje da se svi sreću na internetu na jednom veb-sajtu, gde nastoje da uvećaju svoje kolekcionarsko blago.

Foto Z. Rašić

NOSTALGIJA

POSLE odlaska u penziju, Kucljak ima sve vreme ovog sveta da se posveti svojoj kolekcionarskoj pasiji.

- Ustanem, skuvam kafu, izmerim pritisak i popijem lek, pa osam do devet sati bavim se značkama. Sortiram albume, slikam duplikate, postavljam ih na sajt... Prisećam se, sa nostalgijom, Titovog vremena. Tako prekraćujem vreme, mada supruga baš i ne deli moj entuzijazam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu