Hirurg koji je laseru dao "oči"

Novosti online

24. 06. 2024. u 10:00

Tehnologija laserskog tretmana proširenih vena donela je revolucionarne promene u venskoj hirurgiji.

Хирург који је ласеру дао очи

Dr Dragić

Međutim, ključ uspeha leži u veštini i iskustvu lekara koji izvode ove procedure. Dr Petar Dragić, vodeći stručnjak u oblasti venske hirurgije, inovirao je metodu ultrazvučno navođene laserske ablacije koja se danas koristi širom sveta. Ova metoda ne samo da je preciznija i efikasnija, već pruža brojne prednosti u odnosu na druge tretmane.

Ultrazvučna laserska ablacija (UGLA) je metoda kojom se uz pomoć tanke iglice uvodi laserska sonda kroz venu, delujući iznutra direktno na zidove vene. „To je najbolji i najintimniji pristup terapijskog alata ka cilju“, objašnjava dr Dragić. „Na taj način, dobijamo direktno zračenje svetlosti na venski zid“.

Dr Dragić je dodatno unapredio ovu proceduru dajući „oči“ procesu. Pre ove inovacije, lekari su povlačili laser kroz venu bez direktnog uvida u ono što se dešava unutar vene. „To se radilo ‘na slepo’, što je često dovodilo do nedovoljne aplikacije energije ili zapinjanja lasera“, kaže dr Dragić. Uz pomoć ultrazvučno navođene laserske ablacije, lekari sada mogu direktno pratiti proces, oslobađajući tačnu količinu energije koja je potrebna za svaku venu.

Dr Dragić

Ona zapravo kombinuje dve tehnologije – ultrazvuk i laser. Ultrazvuk omogućava precizno lociranje problematičnih vena i vođenje laserskog vlakna tokom zahvata. Laser koristi visoku temperaturu da zatvori oštećene vene iznutra, bez potrebe za klasičnim hirurškim rezovima. „Ovo rezultira minimalnim bolom, bržim oporavkom i značajno smanjenim rizikom od komplikacija“, ističe dr Dragić. „Zahvaljujući ultrazvuku, možemo pažljivo pratiti postupak i osigurati da svaka vena bude pravilno tretirana“.

Ultrazvučna laserska ablacija pruža brojne prednosti u odnosu na druge metode. „Postupak je minimalno invazivan, precizan i omogućava brz oporavak. Pacijent može odmah nakon intervencije napustiti ambulantu i vratiti se svakodnevnim aktivnostima“, dodaje on.

Za razliku od tradicionalnih metoda koje uključuju opštu anesteziju i veće hirurške rezove, laserska ablacija koristi lokalnu anesteziju i zahteva samo jedan mali ubod kroz koji se uvodi sonda. „Nema rezova, nema ožiljaka“, dodaje dr Dragić. „Koža nakon tretmana postaje zdravija i mekša, sa manje kapilara i drugih nepravilnosti“.

Sama procedura započinje dijagnostikom i konsultacijama. „Pacijent prvo dolazi na pregled tokom kojeg se utvrđuje da li postoje neki komorbiditeti koji bi mogli biti problem za intervenciju“, objašnjava dr Dragić. Nakon toga se zakazuje intervencija. „Ja svakog svog pacijenta detaljno pregledam pre intervencije i formiram plan na osnovu tog pregleda“.

Oporavak nakon laserskog tretmana je minimalan Pacijent može odmah nakon izlaska iz operacione sale da hoda i vraća se kući. Za šetnje i odlazak na posao, pacijent može biti spreman odmah ili dva do tri dana nakon intervencije. Sportske aktivnosti se preporučuju nakon dve do tri nedelje.

Laserski tretmani vena ne ostavljaju nikakve ožiljke ili vidljive tragove na koži. „Ceo proces se odvija kroz malu braunilu koja ubacuje lasersku sondu kroz venu, ‘pržeći’ je iznutra“, objašnjava dr Dragić. „Organizam zatim resorbuje proširenu venu, tako da nema rezova niti promena na koži“.

Zbog svojih inovacija u medicini i rekordnog broja obavljenih operacija proširenih vena, dr Petar Dragić je stekao slavu i globalna priznanja. Svetu je postao poznat po tome što je uveo potpuno novi način tretmana proširenih vena, koji je brzo osvojio medicinsku zajednicu zbog svoje preciznosti, sigurnosti i brzog oporavka. Njegova tehnika ultrazvučno navođene laserske ablacije (UGLA) prepoznata je širom planete kao revolucionarna i danas predstavlja zlatni standard u ovoj oblasti. Zahvaljujući njegovim inovacijama, laserska operacija vena sada se smatra vrhunskim rešenjem, koje je mnogo manje invazivno i daleko efikasnije od tradicionalnih metoda. On nije „samo“ hirurg, već i mentor koji je svoje znanje preneo na stotine lekara širom sveta, unapređujući praksu u medicinskim zajednicama na svim kontinentima. Sve operacije izvodi sam, insistirajući na najvišim standardima kvaliteta i sigurnosti.

Iako laser predstavlja moćan alat u tretmanu proširenih vena, uspeh zahvata u velikoj meri zavisi od stručnosti i iskustva lekara. „Precizna dijagnostika, vešta primena tehnologije i redovno praćenje pacijenata ključni su za minimiziranje recidiva i postizanje optimalnih rezultata“, zaključuje dr Dragić. „Laserska tehnologija omogućava minimalno invazivno i efikasno lečenje, ali prava vrednost leži u lekaru koji diriguje laserom i vodi postupak ka uspešnom ishodu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVOSTI SAZNAJU: Hitno se seli 11 srpskih superligaških klubova, evo i zašto!