ISTEZANJEM IZLEČITE BOL I TROMOST: Ovih pet jednostavnih vežbi pomoći će vam da bolje funkcionišete

I. K.

01. 04. 2024. u 07:50

ZA mnoge svakodnevica može da donese tromost, mentalnu i fizičku iscrpljenost, pa samim tim i pojavu bola.

ИСТЕЗАЊЕМ ИЗЛЕЧИТЕ БОЛ И ТРОМОСТ: Ових пет једноставних вежби помоћи ће вам да боље функционишете

Foto Shutterstock

 Da biste to sprečili, važna je redovna fizička aktivnost, a naročito vežbe istezanja. One opuštaju zgrčene mišiće, a istovremeno doprinose očuvanju zdravlja. Radite ih redovno posle uobičajenih kućnih poslova. Praktikovanje ovakve rekreacije prijaće telu, i pomoći će i da se osvežite i postanete mnogo energičniji.

Uvek kad radite vežbe istezanja trudite se da se rasteretite od stresa, da što bolje radite pokrete kako vežba nalaže i da pravilno dišete. Uspeh u tom slučaju je zagarantovan.

Ovo su neke od brojnih vežbi istezanja:

Istezanje struka

Zauzmite raskoračni stav, zategnite mišiće stomaka i ispravite leđa. Podignite jednu ruku, a drugu oslonite na bok. U tom položaju udahnite, a zatim kroz ravnomeran izdisaj polako savijajte gornji deo tela ka ruci oslonjenoj na bok, dok ne osetite prijatno istezanje oko struka. Položaj istezanja zadržite oko 10 sekundi, pa ponovite isto na suprotnu stranu.

Trup ka nozi

Ova vežba istezanja naročito je poželjna za one koji dugo sede. Zauzmite širi raskoračni stav. Zategnite kolena koliko vam mogućnosti dozvoljavaju. Ako vam je smanjena elastičnost zadnjih mišića nogu dopušteno je blago savijanje kolena. Udahnite, pa kroz izdisaj spuštajte trup ka jednoj nozi. Trudite se da prilikom spuštanja leđa ostanu prava, a mišići stomaka zategnuti. Ako želite dodatno istezanje, lagano rukom prihvatite zglob noge i privucite grudi na butinu što više. Zadržite položaj oko 10 sekundi, pa ponovite istezanje na suprotnu stranu.

Peta na zadnjicu

Stanite uspravno sa spojenim nogama. Savijte jednu nogu i uhvatite nožne prste rukom. Na izdisaj privlačite petu ka zadnjici. Sve vreme se trudite da održite ravnotežu dok stojite na jednoj nozi. Pri izvođenju ove vežbe istezanja bitno je da koleno noge koju istežemo držimo pored kolena noge na kojoj stojimo i da kuk blago guramo unapred - da bismo intenzivirali istezanje. Ponovite istezanje prednjeg butnog mišića i istezanjem druge noge.

Raskoračni sedeći stav

Iz sedećeg položaja raširite noge u stranu. Kolena treba da su zategnuta, tj. ispravljena, a gornji deo tela se iz tog položaja savija ka jednoj, a potom i drugoj nozi. Preporuka je da se prilikom savijanja u stranu sedalni deo ne odiže od podloge, već da ostane na njoj.

Ruke iznad glave

Sedite na pete i kroz izdisaj spuštajte grudi prema podlozi. Pri tome ruke opružajte iznad glave. Istovremeno gurajte ramena što više ka podlozi, a kukove ka petama. Ovo je ujedno i idealna vežba za duboko opuštanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave