KAD MUČI ZAPUŠEN NOS: Ulje eukaliptusa da prodišete, evo kako da ga koristite (FOTO)

I. K.

26. 02. 2024. u 13:00

KADA stegne prehlada zapušen nos je jedan od simptoma koji se najteže podnosi.

КАД МУЧИ ЗАПУШЕН НОС: Уље еукалиптуса да продишете, ево како да га користите (ФОТО)

Foto Shutterstock

Mnogi tada posežu sa kapima, koje jesu efikasne, ali njihov efekat je kratkotrajan, a može da se desi da ih baš tada nemate u kućnoj apoteci. U toj situaciji potražite lek iz prirode, za koji se i lekari slažu da je vrlo delotvoran. Reč je o etarskom ulju eukaliptusa.

Etarsko ulje eukaliptusa se tradicionalno koristi za pročišćavanje gornjih disajnih puteva, ublažavanje kašlja i lakše disanje. Cineol, odnosno eukaliptol je sastojak koji je direktno odgovoran za blagotvorna svojstva eukaliptusa, a on se nalazi u ulju eukaliptusa. Ulje eukaliptusa se koristi u različitim preparatima za inhalaciju i kao takvo je veoma delotvorno u primeni kod stanja koja izazivaju zapušenost nosa.

Foto: Shutterstock

Da bi ovu prirodnu terapiju koristili - u pola litra vruće vode rastvorite tri kapi etarskog ulja eukaliptusa. Promešajte i sačekajte da se voda prohladi. Izduvajte nos i stanite iznad lavaboa. Nagnite se napred, glavu nagnite na stranu i počnite, najbolje uz pomoć šprica, da nalivate rastvor u jednu nozdrvu. Posle promenite stranu i tako dok ne iskoristite sav rastvor.

Ovaj rastvor eukaliptusa možete sipati i uz pomoć neke posude ili flašice. Kad vodu sipate u jednu nozdrvu, voda se iz druge izliva. Ne postoji neprijatnost. Ova procedura je veoma efikasna. Ako je budete radili dva puta u toku dana, sutradan ćete zaboraviti da ste uopšte imali problem zapušenog nosa.

Dodajte i čaj

ZA brže otpušavanje zapušenog nosa savetuje se da spavate ili mirujete u krevetu ležeći na boku. Ako uz ovaj savet i ispiranje nosa rastvorom sa kapima popijete i šolju čaja od nane zasigurno ćete da prodišete i osetite veliko olakšanje.

Inače, industrijske kapi za nos sadrže ksilometazolin, koji sužava krvne sudove i proširuje nosnu šupljinu. Zna se da je ksilometazolin, taj koji najviše pomaže kada je reč o zapušenom nosu. Ipak, nepohodno je da se zna da se kapi za nos mogu koristiti najduže sedam dana. Zato za tu svrhu najčešće koristite ulje eukaliptusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu