REN ČISTI CEO ORGANIZAM: Narodni lek od davnina, bogatiji vitaminom C od limuna i pomorandži

I. K.

08. 02. 2024. u 17:00

UKOLIKO volite da vam se na trpezi nađe ren, znajte da činite dobro za svoj organizam.

РЕН ЧИСТИ ЦЕО ОРГАНИЗАМ: Народни лек од давнина, богатији витамином  Ц од лимуна и поморанџи

Foto Shutterstock

Ovaj ljuti koren je idealan začin uz masnu zimsku hranu, jer sadrži materije koje efikasno razgrađuju masti i pretvaraju ih u energiju. Ova korenasta biljka od davnina se koristi i kao narodni lek protiv bolova u leđima, za čišćenje krvi i mokraće. Zbog diuretičkih svojstava može da pomogne kod izbacivanja kamena i peska iz bubrega. U narodu se još koristi i kao lek protiv bolesti pluća, reumatoidnih bolova, gihta, kijavice, kod upale sinusa i za izbacivanje nakupljenog sekreta iz respiratornih organa, protiv skorbuta i infekcija usta.

Ren izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, žuči i pankreasa, a sok rena uništava bakterije, kao i gljivice i parazite. Podstiče rad jetre, srca i omogućava bolju cirkulaciju.

Briše pege sa kože

OD rena mogu da se prave brojni lekoviti preparati za poboljšanje stanja kod astme, lučenja žuči, jačanja imuniteta. Međutim, manje je poznato da je on delotvoran i za lepotu. Rendani i izceđeni ren može da se koristi kao maska za lice, jer je dobar za izbeljivanje kože, uklanja pigmentne fleke, mrlje i pege. Isceđeni sok od korena rena držite utapkanog vatom na koži lica do pet minuta, a onda isperite.

Koren rena sadrži skoro pet puta više vitamina C nego najpoznatiji citrusi - limun i pomorandža. Tu su i brojni drugi sastojci koji deluju kao prirodni antibiotici, eterična ulja i jedinjenje singirin, zbog koga ima tako intenzivan miris i ljutinu. Čak i male količine korena ove biljke dovoljne su za stimulisanje apetita i poboljšavanje rada creva, a jaka antioksidantna svojstva čine ga moćnim saveznikom u borbi protiv upala, alergija i pada imuniteta.

Pored korena, može se koristiti i mladi list, sveža biljka s cvetovima. Oni su bogati askorbinskom kiselinom (C vitamin) i beta-karotenom, a od minerala najviše ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, sumpora, gvožđe i fosfor. Ren sadrži sastojke koji deluju kao prirodni antibiotici - glikozid, morozin, sinigrin, glutamin, glukoza, kalijum, kiseli sulfat. Sadrži i malu količinu ugljenih hidrata, belančevina, kao i dobre masti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSVOJ KARTE I BUDI DEO HUMANE MISIJE NA FESTU