SVE O RADIOLOŠKIM PREGLEDIMA PROSTATE: Zašto su važni, kada se rade i šta otkrivaju

Promo

26. 12. 2023. u 16:00

RAK prostate je u Srbiji na trećem mestu po učestalosti, iza raka pluća i debelog creva, dok je u mnogim zemljama u Evropi i svetu na prvom mestu, pokazuje statistika. Pored toga, procenuje se da svaki drugi muškarac stariji od 60 godina ima neki vid oboljenja prostate. Sa porastom prosečne dužine životnog veka i promenama životnih navika, oboljenja prostate postaju sve učestalija. Zato je važno da nakon određene starosne dobi ili ukoliko imaju faktore rizika, muškarci redovno obavljaju preglede.

СВЕ О РАДИОЛОШКИМ ПРЕГЛЕДИМА ПРОСТАТЕ: Зашто су важни, када се раде и шта откривају

Foto: Freepik

Prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije i subspecijalista interventne radiologije iz MediGroup sistema, u osmoj epizodi serijala „MediGroup preporuka”, objašnjava kada urolozi upućuju muškarce na radiološke preglede prostate, kako se otkrivaju promene na prostati i koji su dalji koraci nakon što se uoče promene.

- Tri najčešće bolesti prostate koju skoro svaki muškarac, koji ima prosečan životni vek, doživi bar jednom u životu, su uvećanje prostate ili benigna hiperplazija prostate, koja prilično izaziva smetnje i utiče na kvalitet života, zatim zapaljenje prostate ili hronični prostatitis i treće je karcinom prostate - ističe prof. dr Šaranović.

Zahvaljujući savremenim dijagnostičkim metodama, lekari mogu da procene zdravlje prostate i identifikuju na vreme moguća oboljenja. Zbog toga su edukacija o značaju pregleda i promovisanje zdravih životnih navika ključni faktori u prevenciji oboljenja prostate.

- Kada urolog pregleda pacijenta, pouzdano može da posumnja na neku od te tri bolesti, ali je to potrebno i dokazati. Najprecizniju dijagnozu daje patohitologija odnosno biopsija, koja se izbegava zato što je invanzivna, bolna i zahtevna metoda.  Zbog toga se danas kada je povišen tumor marker za prostatu odnosno PSA, najčešće koristi magnetna rezonanca, osim ultrazvuka koji je jedna rutinska metoda, ali ne određuje dalji tok lečenja - objašnjava prof. dr Šaranović.

Foto: Promo

On dodaje da se pritom radi multiparametrijski pregled prostate na magnetnoj rezonanci, a to znači što više snimanja na različite načine da bi se dobile informacije iz različitih delova prostate, čijom se analizom određuje stepen verovatnoće nekog oboljenja prostate.

Na ovaj način, dobija se precizna slika da li se radi o benignoj ili malignoj promeni prostate, o benignoj hiperplaziji ili hroničnom prostatitisu, ili unutar tog hroničnog prostatitisa ili benigne hiperplazije postoji neki čvor koji ima maligni potencijal. Na osnovu nalaza multiparametrijskog pregleda prostate određuju se dalji koraci, odnosno da li je potrebno da se stanje pacijenta prati ili on treba da bude poslat na biopsiju.

Danas više niko u svetu, a ni u Srbiji ne pristupa biopsiji, dok se ne obavi multiparametrijski pregled prostate. Prof. dr Šaranović ističe i da najveći broj centara u svetu, pa i kod nas, radi snimanje sa dva faktora, dok se jedino u MediGroup sistemu snimanje radi sa četiri faktora, a jedan od njih je spektroskopija, što malo duže traje, ali je i pouzdanije i povećava senzitivnost procedure.

Kada je reč o dijagnostici, pored multiparametrije na magnetnoj rezonanci, u MediGroup sistemu se izvode i brojne druge jedinstvene procedure kao što su: kontrastna uretrocistografija u pedijatriji, funkcionalne urografije na magnetnoj rezonanci, ultrazvučna elastografija, magnetna rezonanca ili CT enteroklize, virtuelna kolonoskopija, kao i brojna funkcionalna ispitivanja, poput tranzitnog vremena ili defekografije.

Opšta bolnica MediGroup radi 24 časa dnevno i uvek je dostupna za specijalističke preglede, laboratorijske analize, dijagnostiku, porodilište. Za više informacija posetite https://www.medigroup.rs/.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024