ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Ženama se kasnije otkrivaju bolesti, a simptomi nisu uvek isti kao kod muškaraca

I. K.

26. 11. 2023. u 13:00

ČAK 700 zdravstvenih stanja kod žena se dijagnostikuje kasnije nego muškarcima, a pored toga, kod žena je veća verovatnoća da će im dijagnoza biti pogrešna za 50 odsto nakon srčanog i 33 odsto posle moždanog udara. Propuštanje takve dijagnoze može biti opasno po život.

ЗАБРИЊАВАЈУЋА СТАТИСТИКА: Женама се касније откривају болести, а симптоми нису увек исти као код мушкараца

Foto Shutterstock

Čak i u 21. veku, "normalni" ili "standardni" model pacijenata za proučavanje bolesti je prosečan muškarac, a prema jednoj studiji, žene su uključene u samo 38 odsto ispitivanja raka. To znači da lekari ne znaju uvek kako će lek ili lečenje raka uticati na telo žene.

Simptomi srčanog udara kao što su jak pritisak i stezanje u grudima su zapravo klasični simptomi kod muškaraca. Žene imaju različite simptome i često su suptilniji pa se ponekad mogu zameniti s drugim stanjima.

Ovo stvara dva po život opasna problema. Prvo, doktori dijagnostikuju srčani udar kasnije kod žena, a drugo, žene odlažu odlazak u bolnicu od samog početka, i to u proseku za jedan sat.

Ženama koje dožive moždani udar lekari često mogu reći da imaju anksioznost ili migrene. Kada su u pitanju jedinstveni simptomi moždanog udara koji su prisutni kod žena, neke mogu doživeti gubitak svesti, opštu slabost, kratak dah, konfuziju, nereagovanje ili dezorijentaciju, iznenadnu promenu ponašanja, uznemirenost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, napade ili čak samo štucaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)