POTREBNA JE I PRIPREMA ZA ODLAZAK U LABORATORIJU: Pre analize sperme - apstinencija

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

28. 11. 2023. u 10:00

PREHLADA, boravak u sauni, naporna fizička, kao i seksualna aktivnost nisu poželjni ukoliko je potrebno da se dobije pouzdan nalaz spermograma.

ПОТРЕБНА ЈЕ И ПРИПРЕМА ЗА ОДЛАЗАК У ЛАБОРАТОРИЈУ: Пре анализе сперме - апстиненција

Foto Shutterstock

 Za početak, kako savetuje urolog Uroš Babić, iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, uzorak sperme najbolje je dati u laboratoriji, jer transportom mogu da se izmene neke od njegovih karakteristika neophodnih za pravilno tumačenje.

- Nedelju dana pre planiranog davanja uzorka trebalo bi da se izbegava izlaganje organizma, odnosno testisa povišenoj temperaturi - kaže dr Babić. - To praktično znači izbegavanje saune, tople kupke, dugotrajnog sedenja, izlaganja temperaturi koju proizvode laptop računari ako se drže u krilu i slično. Takođe, trebalo bi da se izbegava i davanje uzorka neposredno nakon infekcije koja je bila praćena visokom telesnom temperaturom.

Naš sagovornik objašnjava da je idealno vreme za analizu sperme tri do četiri dana nakon apstinencije.

- Sva navedena pravila su vrlo važna da bismo analizom precizno utvrdili ukupan broj spermatozoida, procenat progresivno pokretnih, neprogresivno pokretnih, slabo pokretnih i nepokretnih spermatozoida - kaže dr Babić. - Ovom analizom određuju se i parametri kao što su zapremina, viskoznost, brzina rastapanja, pH, boja ejakulata, kao i podaci vezani za nakupljanje i zbijanje spermatozoida.

Doktor Babić napominje da jedan uzork sperme, koji je uzet da bi se samo proverilo njeno stanje, isključuje potrebu za daljim praćenjem i lečenjem. Ali, ako se uvidi potreba za lečenjem, lekar će terapiju da propiše tek nakon uvida u drugi nalaz spermograma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)